40 ezer év börtönbüntetést kaphat a török csaló

Bitcoin illusztráció
Vágólapra másolva!
Őrizetbe vette az albán rendőrség, 2 milliárd dollárt keresnek rajta otthon.
Vágólapra másolva!

Kevés jóra számíthat a hátralévő életében a török Faruk Fatih Özer, a büntetőügyében eljáró ügyész akár 40 564 évnyi börtönbüntetésre elég vádpontot hozott fel ellene. A férfi még 2017-ben alapította meg a kriptovaluták váltásával foglalkozó Thodexet, ez tavaly tavaszig látszólag az elvárt módon működött, az évek során 700 ezer ügyfél vette igénybe a pénzügyi szolgáltatást.

Nem volt őszinte Özer, mikor azt állította, hogy biztonságban van nála a felhasználók és a befektetők pénze Fotó: Csudai Sándor - Origo

Az ügyész szerint a Thodexet a kezdetektől fogva egy „szőnyegkihúzásos" csalásnak szánta Özer, a teljesen normális működés látszatát keltve kívánt tőkét bevonni a befektetőktől és a felhasználóktól a cégébe, hogy aztán egy jónak vélt pillanatban váratlanul köddé váljon a pénzükkel.

Erre a vád szerint 2021 áprilisában került sor, állítólagos kibertámadások miatt egyszer csak leállt a kereskedés a Thodexben. Özer akkor azt ígérte felhasználóknak, hogy napokon belül újraindul a kereskedés, és persze biztonságban van a pénzük, ám a szavának betartása helyett sietősen Albániába távozott, méghozzá 400 ezer ügyfél és jó néhány befektető olyan 2 milliárd dollár értékű vagyonával.

Ugyan a török rendőrség a Thodex jó néhány munkatársát képes volt tempósan őrizetbe venni, ám Özer addigra már elhagyta a hazáját, jó egy éven keresztül nem sikerült a nyomára bukkanni. Interpolos együttműködésnek köszönhetően most véget értek a szép idők számára, az albán rendőrség Vlorë városában tartóztatta le, a belátható jövőben kiadhatja Törökországnak.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!