Kötelezővé válhat öt évig frissíteni az androidos mobilokat

asus zenfone 9 okostelefon smartphone mobilozás
Asus ZenFone 9
Vágólapra másolva!
Nem csak a hardveres szervizelhetőségükön javítana az új szabályozás.
Vágólapra másolva!

A napokban bejárta a sajtót a hír, miszerint az Európai Bizottság az okostelefonok és táblagépek életciklusának jelentős kitolásán dolgozik, a jelenlegi 2-3 évről 5 évre kívánja emelni azt. Eredetileg csak arról érkeztek információk, hogy az illetékesek törvényileg köteleznék a gyártókat a pótalkatrészek hosszabb távú forgalmazására, továbbá szabványos címkéken kellene informálniuk a vevőket többek közt a készülékeik akkujának várható élettartamáról, a termékek fizikai ellenállóságáról.

Az új szabályozás célja a mobilok és táblagépek átlagos életciklusának 5 évre való kitolása Forrás: Asus

Most kiderült, hogy szoftveres előírások bevezetésén is gondolkodnak az illetékesek, méghozzá nem is akármilyeneken: a jelenlegi elképzelések szerint az androidos készülékekre az operációs rendszer újabb főverzióit három éven át kellene elérhetővé tenni, míg biztonsági frissítéseket öt éven keresztül volna kötelező kiadni rájuk, méghozzá a Google általi kiadásukat követő 2-4 hónapon belül. A legutóbbi kitétel teljesen független az árkategóriától, a jövőben a legolcsóbb készülékeknek is közel olyan szoftveres támogatásban kellene részesülniük, mint a jelenlegi csúcsmobiloknak.

A hardveres és szoftveres előírások valóban óriási mértékben növelhetnék a készülékek életciklusát, bár cserébe jó eséllyel a vételi áruk is jelentősen emelkedne, plusz a hosszas támogatás miatt a jelenleg minden évben rengeteg készüléket kiadó gyártók kénytelenné válhatnának jelentősen ritkítani a repertoárjukat.

Az olcsó készülékekről híres márkák mindeközben az EU piacának feladására kényszerülhetnének, hiszen a termékeik olcsóságának egyik titkát az abszolút minimum szoftveres támogatás jelenti.

Az új szabályozás akár még idén elfogadásra kerülhet, ezt követően ismeretlen türelmi idő után léphet hatályba, az onnantól kezdve piacra dobott okostelefonokre és tabletekre vonatkozhat.

Az Apple-t nem érintené az új szabályozás, a mobiljai és táblagépei már régóta ilyen színvonalú szoftveres támogatásban részesülnek.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!