Régi számítógépbe nem jó az Intel Arc videókártya

gunnir intel arc a380 videokártya grafikus kártya
Jól mutat a GUNNIR-féle Intel Arc A380
Vágólapra másolva!
A gyártó szerint is kötelezőnek mondható egy viszonylag új alaplapi funkció megléte.
Vágólapra másolva!

Csúnya meglepetésre derült fény az Intel Arc A380 videókártya független tesztjeinek megérkezésekor, a Kínán kívül immáron az Egyesült Államokban is kapható terméket nem érdemes olyan asztali számítógépbe megvásárolni, amelynek az alaplapja és processzora még nem támogatja a PCI Express szabvány Resizable BAR (ReBAR) kiterjesztését. A funkció lehetővé teszi a futtatott alkalmazások számára, hogy a videóvezérlő dedikált memóriáját 256 MB méretű blokkok helyett egyben kezeljék.

Jól mutat a GUNNIR-féle Intel Arc A380 Forrás: GUNNIR

A ReBAR meglehetősen új fejlesztés a piacon, az Intel a tizedik generációs Core processzorokkal és a hozzájuk tartozó 400 Series chipsetű alaplapokkal kezdte meg a támogatását, míg az AMD oldaláról legalább Ryzen 3000 központi egységre és B450 vagy modernebb lapkakészletre van szükség.

Az Intel most hivatalosan is megerősítette, hogy az Arc videókártyák ugyan alapvetően működnek a ReBAR-t nem támogató számítógépekben, azonban optimalizálatlanság miatt jelentősen csökken a teljesítményük, így maga a vállalat is alternatív grafikus vezérlők megvásárlását javasolja ilyen esetben.

Az említett tesztek szerint a játékok jókora részében ReBAR nélkül 20-30 százalékkal is alacsonyabb lehet az átlagos képkockasebesség, de esetenként a drámai mértékű mikroszaggatás még ennél is fájdalmasabb lehet a játszani próbálók számára.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!