Jelentősen áttervezték az alaplapot és a hűtést a 2022-es évjáratú modellben.

Augusztus végén váratlanul kiderült, hogy elsőként Ausztráliában a Sony csendben megkezdte a PlayStation 5 harmadik hardveres verziójának forgalmazását. Jó eséllyel már csak a legújabb modell van gyártásban, hamarosan világszerte ezt kapják majd az új készletekből származó konzolt vásárlók.

Az eredetileg piacra dobott modell a CFI-1000 típusszámot viselte, ezt követte tavaly a kisebb hűtővel szerelt CFI-1100 változat, az idei legújabb kiadás pedig a CFI-1200 névre hallgat. Kinézetre mindhárom PS5 azonos, szétszedés nélkül csak a címke alapján állapítható meg, hogy melyik modellről van szó.

Eddig annyit lehetett tudni a legújabb PlayStation 5-ről, hogy a tavalyi elődjéhez képest leadott 200 gramm súlyt, így az eredeti géphez képest 500 grammal könnyebb. Most Austin Evans youtubernek köszönhetően fény derült rá, hogy belsőleg miféle változások történtek, némi meglepetésre komoly optimalizációkra derült fény:

  • kisebb méretű és jelentősen áttervezett alaplap található benne,
  • sikerült újból feltűnő mennyiségű anyagot kispórolni a hűtési rendszeréből,
  • továbbá a bővítésére használható SSD-foglalat dizájnja is módosult.

Evans mérései szerint a legújabb modell a spórolási lépések ellenére egyáltalán nem rosszabb az eddigieknél: üzemi hőmérséklet és zajkibocsátás tekintetében nem történt érdemi változás, viszont

játék közben 20-30 wattal csökkent a fogyasztása.

Kapcsolódó érdekesség, hogy a Sony nagyjából az új modell piacra dobásával párhuzamosan jelentette be a PlayStation 5 ajánlott fogyasztói árának megemelését, ezek szerint annyit nem sikerült spórolni a mostani hardveres optimalizációkkal, hogy azok kellő mértékben ellensúlyozzák az infláció hatását.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!