Megbízhatóbb az SSD a merevlemeznél

crucial mx500 ssd
Crucial MX500 SSD
Vágólapra másolva!
Nagy meglepetést okoztak a Backblaze tárhelyszolgáltató tapasztalatai.
Vágólapra másolva!

A kezdetekben aggodalmakat keltett a szilárdtest-meghajtók várható élettartama, a merevlemezekhez képest jóval alacsonyabb az életciklusuk alatt rájuk írható adatok mennyisége. Az átlagos felhasználók esetében szerencsére alaptalannak bizonyult az idő előtti elhullásuk miatti félelem, tipikus használat során jól bírják a strapát, a többségük jó eséllyel működőképes állapotban kerül majd nyugdíjazásra.

A Crucial MX500 a piac egyik jó hírű veteránja Forrás: Crucial

Az adatközpontokban más a helyzet, az SSD-k javarészt csak az operációs rendszert tartalmazó rendszermeghajtókként vannak használatban, mivel nagy terhelést kapó adattároló meghajtókként gyorsan tönkremehetnének, plusz nem tudnak vetekedni a kínált tárolókapacitás gigabájtonkénti költségében a merevlemezekkel.

Az SSD rendszermeghajtók használatát öt éve megkezdett Backblaze tárhelyszolgáltató most érdekes statisztikával állt elő, a szintén rendszermeghajtókként használt merevlemezekhez képest a szilárdtest-meghajtók eddig jóval megbízhatóbbnak bizonyultak.

A használatuk első éve alatt egy sem ment tönkre, szemben a merevlemezek esetében tapasztalt 0,66% meghibásodási aránnyal. A második, harmadik, továbbá negyedik években átlagolva 0,89% adta fel a harcot, míg a merevlemezek esetében átlag 1,58 százalék volt az arány.

A merevlemezektől eltérően az SSD-k meghibásodási aránya nem emelkedett az ötödik évben Forrás: Backblaze

Eddig az SSD és a HDD meghibásodási arányait mutató görbék nagyjából párhuzamosak voltak, ám az ötödik évben jött a nagy meglepetés: a korábbi évek átlagát körülbelül hozva az SSD-k csupán 0,92%-a hullott el, míg a merevlemezek esetében 3,55%-ra lőtt ki a meghibásodási arány.

A jelenleg rendelkezésre álló adatokból messzemenő következtetéseket nem érdemes levonni, a működésbeli eltérések miatt lehetséges, hogy a Backblaze szervereiben dolgozó SSD-k pár évig még kenterbe verik majd a merevlemezeket, majd hirtelen kilő a meghibásodási arányuk. Ettől függetlenül az adatok megerősítik a fogyasztói piacon szerzett tapasztalatot, miszerint tipikus felhasználás esetén felesleges izgulni az SSD-k élettartamán.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!