Munkaidőben tintázik a HP építőmunkása

hp siteprint robot építőipar építkezés
Autonóm módon felfesti az alaprajzot a HP SitePrint
Vágólapra másolva!
Időigényes és bosszantó munkát próbál elvenni az emberektől az autonóm robot.
Vágólapra másolva!

Teljesen váratlan jellegű termékkel állt elő a számítógépekről és perifériákról közismert HP, a SitePrint építőipari robotjával épületek alaprajzait lehet felfesteni a betonra, a táblás faanyagokra, az egyéb burkolatokra. A vállalat tájékoztatása szerint a körülményessége miatt időigényes felrajzolási feladatot tipikusan két-három munkás szokta végezni, ám a robotját használva csak egy operátorra van szükség, ráadásul jellemzően töredékére csökken a munka hossza.

A tájékoztatás szerint a SitePrint robot kicsi és könnyű, fizikailag ellenálló, nem próbálja elgázolni az útjába kerülő tárgyakat, nem esik le a szintek váltakozásakor. A felfesteni kívánt alaprajz előre beprogramozható a gépbe, majd a helyszíni beállítását követően elviekben teljesen autonóm módon végzi a munkáját, az operátornak javarészt csak felügyelnie kell a működését, a manuális vezérlése táblagépen keresztül történik. A változatos környezeti körülmények és ellenállósági követelmények miatt tinták egész repertoárját kívánja biztosítani hozzá a HP.

A HP SitePrint egy tesztprogram keretében hamarosan elérhetővé válik az érdeklődő észak-amerikai kivitelezők számára, az általános piaci bevezetése 2023 során várható. A robot némi hardveres és szoftveres módosítással egyéb célokra is hasznosítható lehet, például utak vagy sportpályák festésére is megfelelhet.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!