Így működik az iPhone műholdas segítségkérése

apple iphone 14 műhold segélykérés segélyhívás
A 911 sikertelen hívására jelenik meg a gomb, amellyel elindítható a műholdas segítségkérési folyamat
Vágólapra másolva!
Szükség esetén ismerősökkel is megoszthatóak a GPS-koordináták.
Vágólapra másolva!

A többség számára a semmiből bukkant fel a legújabb mobilipari trend, a következő időszakban várhatóan egymás után bukkannak majd fel az olyan mobilok, amelyek képesek műholdakhoz közvetlenül csatlakozva legalább segélykéréseket lehetővé tenni a térerő nélküli helyeken.

A 911 sikertelen hívására jelenik meg a gomb, amellyel elindítható a műholdas segítségkérési folyamat Forrás: Apple

Az iPhone 14 mobilcsalád tagjai az első fecskék közé tartoznak, mostanra pedig tisztázódott, hogy miként kell elképzelni a műholdas segélykérést. A funkció elsőként az Egyesült Államok és Kanada területén válik elérhetővé idén novemberben, a 911 segélyhívószámot kell majd tárcsázni, térerő hiányában a készülékek fel fogják ajánlani a műholdas segítségkérési lehetőséget.

A gombra koppintás után a telefonok először rákérdeznek a segélykérés okára (járművel kapcsolatos probléma, betegség vagy sérülés, bűntény, eltévedés vagy csapdába esés, tűz), majd megpróbálnak műholdhoz csatlakozni. Ez trükkösnek bizonyulhat, a megfelelő pozíció megtaláláshoz vizuális segítséget próbálnak nyújtani a mobilok, muszáj a szabad ég alatt kell lenni a kapcsolat létrehozásához, nem blokkolhatja semmi a telefon és a műhold közti jeleket.

Másokkal is megosztható műholdas kapcsolaton keresztül az aktuális földrajzi helyzet Forrás: Apple

Sikeres kapcsolatfelvétel esetén az Apple ügyfélszolgálatára fut be a segélykérés, szövegesen lehet majd chatelni a dolgozókkal, közvetlenül ők hívnak majd segítséget a felhasználók számára. Az ügyfélszolgálat minden releváns információ megoszt a hívott szakszolgálattal, beleértve a csevegés tartalmát, a segélykérő GPS-koordinátáit, a mobiljának akkutöltöttségi szintjét, az esetlegesen beállított egészségügyi információit. A segélynyújtók arról is automatikusan értesítést kapnak, ha időközben megváltozik a bajban lévő fél földrajzi helyzete.

A műholdas kapcsolat nem csak segélykérésre lesz használható, a felhasználók megoszthatják az ismerőseikkel a GPS-koordinátáikat is a Find My szolgáltatáson keresztül, így például a vadonban túrázó rokonok életjeleket küldhetnek magukról, vagy épp megtalálhatják egymást a semmi közepén barangolók.

A műholdas kommunikáció használata az első két évben ingyenes lesz, az utána következő időkben való árazásáról.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!