Elővigyázatosságból próbált landolni, útban volt két 11 ezer voltos légkábel.

Az éveken át tartott óriási felhajtás ellenére továbbra sem vált széles körben elérhetővé a drónos árukiszállítás, bár ezt nem is bánja mindenki, a technológia kritikusai többek közt az árampóznákat összekötő légkábeleket féltik az eszközöktől. Az eddigi tapasztalatok alapján nem volt megalapozott az aggodalom, a drónos futárcégek operátorai nagy hatékonysággal kerülgetik az efféle akadályokat.

Az áramszolgáltató szerelőcsapatának kiérkezésekor még meleg volt az ételForrás: Energex

A kivétel persze erősíti a szabályt, pénteken a Google tulajdonában lévő Wing drónja körülbelül 2000 ausztrál háztartásban és vállalkozásnál okozott áramszünetet, az incidens a bő hatezer lakost számláló Browns Plains kisvárosban történt. A Wing szerint a drónja ismeretlen okból „kontrollált elővigyázatossági landolást" próbált végrehajtani, ám sajnos az útjába került két 11 ezer voltos légkábel, ezekre sikerült rátelepednie.

Az Energex áramszolgáltató szerint a drón röviddel később kigyulladt és leesett az egymással párhuzamosan futó kábelekről, szerencsére anélkül, hogy kárt okozott volna bennük. A baleset miatt olyan 1700 fogyasztónál háromnegyed órás áramkimaradás történt, míg a helyszínhez legközelebbi 300 felhasználónál három órát vett igénybe a szolgáltatás helyreállítása.

Ez volt az első olyan incidens, mikor üzleti drón okozott üzemzavart a vállalat szolgáltatásában.

Az Energex szóvivője az alkalmat megragadva megkérte az ausztrál lakosságot, hogy tartsák távol a drónokhoz, cipőkhöz, esernyőkhöz, trambulinokhoz, papírsárkányokhoz, vagy épp WC-ülőkékhez hasonló rendszeridegen tárgyakat a magas feszültségű légkábeleitől.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!