Félig meghackelték a PlayStation 5-öt

sony playstation 5 ps5 játékkonzol
Sony PlayStation 5
Vágólapra másolva!
Várhatóan továbbra is szenzációszámba mennek majd a teljes értékű törések.
Vágólapra másolva!

Az előző generációs játékkonzolokon a Sony és a Microsoft is óriási hatékonysággal tudott fellépni a kalózkodás ellen, a bevált védelmi recepteket pedig egy az egyben átemelték a PlayStation 5 és az Xbox Series gépeikbe. Ennek megfelelően nem érdemes arra számítani, hogy valaha lehetőség lesz a warezolt játékok futtatására a jelenlegi generációs konzolokon, várhatóan csak régebbi és specifikus szoftververziókkal kihasználható hackek tűnhetnek majd fel a színen.

Sony PlayStation 5 Forrás: Kerde Severin / Pexels

Ez történt most a PlayStation 5 esetében is, a 4.03-as verzióig a konzol rendszerszoftverének WebKit böngészőmotorjában található volt egy sérülékenység, amelyet kihasználva sikerült rendszergazdai jogú írási és olvasási jogosultságot elérni a konzolon. A támadó kód csak a lefuttatási kísérletek olyan 30 százalékában működik, egyéni szoftverek végrehajtására pedig nem ad lehetőséget, azaz tört játékokat nem lehet vele elindítani a PS5-ön.

A félig-meddig feltört rendszerszoftver egyáltalán nem friss, még 2021 októberének második felében adta ki a Sony, a tavaly december elején megérkezett 4.5-ös verzió váltotta le, az már nem tartalmazza a kihasznált sebezhetőséget. A mostani félsikerű buherálás elsősorban a konzolt feltörni próbáló hacker közösség köreiben okozott izgalmat, a warezolni vágyók számára nincs jelentősége.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!