Elon Musk mégis fizetne a Twitternek

Elon Musk And Twitter Photo Illustrations elon musk emblem feed social media tech Twitter profile phone screen illustration photo Krakow Poland September NurPhoto Horizontal COMPANY ECONOMY FINANCE ICON ILLUSTRATION LOGO PROFILE BOARD TECHNOLOGY TWITTER
Elon Musk's Twitter profile displayed on a phone screen is seen in this illustration photo taken in Krakow, Poland on September 15, 2022. (Photo by Jakub Porzycki/NurPhoto) (Photo by Jakub Porzycki / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Vágólapra másolva!
Elon Musk mégis megvásárolná a Twitter közösségi médiavállalatot, az eredeti 44 milliárd doláros vételáron, ha az eladó eltekint a peres eljárástól.
Vágólapra másolva!

A milliárdos üzletember kedden jelentette be, hogy megállapodást ajánl, amelynek lényege, hogy kifizeti az év elején kitárgyalt vételárat, ha a Twitter lemond a pereskedésről. Musk ajánlatáról levélben értesítette a közösségi médiacéget, és egyben hivatalosan is benyújtotta az Egyesült Államok Értékpapír- és Tőzsdebizottságához.

A Tesla és a SpaceX alapító-vezérigazgatója a peren kívüli megállapodásra vonatkozó javaslatát két héttel az eljárás első bírósági tárgyalása előtt tette, amelyet a Twitter az adásvételi szerződés megsértése miatt indított.

A jogi eljárással a közösségi médiacég azt akarta kikényszeríteni, hogy Elon Musk ne álljon el vételi szándékától és fizesse ki a 44 milliárd dolláros vételárat.

Az üzletember javaslatában feltételül szabta, hogy az üzlethez kapjon adósságfinanszírozást, valamint, hogy a bíróság megszüntesse a peres eljárást.

Elon Musk idén áprilisban írt alá az adásvételi szerződést 44 milliárd dollárról a San Francisco-i székhelyű közösségi médiavállalatra. Az üzletből nem sokkal később megpróbált kihátrálni arra hivatkozva, hogy a Twitter elhallgatta előle a hamis és automata felhasználói fiókok tényleges számát.

A cég júliusban indított pert Musk ellen, amelyben azt követelte, hogy fizesse meg a kialkudott vételárat.
Elon Musk megállapodási javaslatának hírére a cég részvényeinek árfolyama mintegy 13 százalékkal, 47,93 dollárra ugrott, aminek nyomán a New Yorki Értéktőzsdén kedden délután felfüggesztették a papírokkal a kereskedést. Ez a részvényár ugyanakkor még mindig jócskán elmarad az adásvételi szerződésben szereplő, részvényenkénti 54,20 dollártól.