Az Apple csodamobilja sem feltétlen jelez a baleseteknél

Apple ütközésérzékelés
Vágólapra másolva!
A The Wall Street Journal egy roncsderbin vizsgálta, hogy mennyire pontosan jelzik az autós baleseteket az Apple új eszközei.
Vágólapra másolva!

Az Apple új iPhone 14 mobiljai már képesek az autóbalesetek érzékelésére, és a segélyhívó önálló tárcsázására ilyen helyzetekben, ha a felhasználó nem reagál. A The Wall Street Journal egyik szakembere egy roncsderbis, profi sofőrrel tesztelte, hogyan működik a funkció.

Apple ütközésérzékelés Forrás: WSJ

Az egyik roncsderbis autóba egy iPhone 14-et és egy Google Pixel 6-ot tettek, a sofőrre egy Apple Watch Ultrát. Az álló, roncs autóba egy iPhone 14 Pro Maxet és egy Google Pixel 6-ot. A profi sofőr ezután szándékosan összetörte a roncsot a saját autójával.

A megrendezett baleset után vegyes jelzéseket kaptak, az Apple a megkeresésre pedig azt reagált, hogy a tesztkörülmények nem biztosítottak elég jelet a funkció bekapcsolására az álló autókban.

A balesetérzékelő funkció ugyanis akkor működik, ha az eszköz mozgó autóban van, és az algoritmus figyelembe veszi a mozgásérzékelő által a hirtelen mozgásváltozást, a mikrofon révén a hangos hangokat, a nyomásmérő a légzsákok változása által keltett légnyomásváltozást, a GPS a hirtelen lassulást mozgás közben. A CarPlay és Bluetooth révén pedig azt, hogy egyáltalán autóban van-e a mobil.

Így sem az Apple, sem a Google autóbaleset-érzékelője nem tökéletes (és nem is érhető el a legtöbb országban), de ha bárki életét ez menti meg egyszer, már megérte a fejlesztőknek foglalkozni vele.