Megbéníthatja a segélyhívókat az iPhone 14

shutterstock Shot,Of,Young,Friends,Cheering,And,Riding,Roller,Coaster,At rollercoaster,young,weekend,riding,girls,speed,summer,beautiful, Shot of young friends cheering and riding roller coaster at amusement park. Young people having fun on rollercoaster.
Shot of young friends cheering and riding roller coaster at amusement park. Young people having fun on rollercoaster.
Vágólapra másolva!
Vidámparki szórakozás során autóbaleset gyanújával hívogatja a központokat.
Vágólapra másolva!

Üdvözlendő újítással került piacra az iPhone 14 mobilcsalád, a Google Pixel mobilok után szabadon képes autóbaleset érzékelése esetén automatikusan tárcsázni a segélyhívót, így akár az eszméletlen bajba jutottaknak is segítséget hívhat. A háttérben folyamatosan aktív funkció szenzoros adatokat használ a balesetek detektálására, a készülék fizikai mozgásában hirtelen beállt változások alapján dönti el, hogy mit vél balesetnek.

A háttérbeli zajok alapján sejtik a segélyhívók munkatársai, hogy honnan fúj a szél Forrás: shutterstock

Az eddigi tesztek alapján racionális hatékonysággal működik, azonban a programozásakor az Apple illetékesei látszólag megfeledkeztek egy különleges esetről, ez pedig a hullámvasutazás. Az Ohio állambeli Cincinnati város vidámparkját is felügyelő diszpécserközpontnak már iPhone 14 piacra kerülése óta problémát okoz a funkció, Joanna Stern beszámolója szerint eddig legalább hat automatizált hívás futott be a hullámvasutazók telefonjaitól, hogy súlyos baleset érte a tulajdonosaikat.

Ugyan az automatizált vészhívások leállítására van némi türelmi idő, azonban a hullámvasutazók nem fogják észrevenni, hogy telefonjuk önállósította magát, plusz esélyük sem lenne közbeavatkozni a kaland közben. A segélyhívó központban dolgozók persze a háttérbeli zajokból képesek megállapítani, hogy téves hívásról van szó, ám így is rendkívül aggasztó a helyzet, hiszen a téves hívások fecsérlik a központok limitált kapacitását, lassíthatják a valódi vészhívásokra való reagálást.

Ráadásul ez csak a kezdet, ahogy egyre többen váltanak iPhone 14-re, úgy fog emelkedni a téves hívások miatti terhelés a központokban, így az Apple-nek rohamtempóban orvosolnia kell a helyzetet.

Addig is a hullámvasútra ülő iPhone 14-tulajok jobban teszik, ha kikapcsolják a kaland idejére a mobiljaikat.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!