Két évig lélegeztetőgépen marad a Windows 7

Vége az XP-nek, újjáéledhet a Microsoft, Ballmer bemutatja a Windows 7-t
Microsoft CEO Steve Ballmer officially kicks off the worldwide availability of Windows 7, the company's highly-anticipated next-generation operating system on October 22, 2009 in New York. Microsoft's much-heralded Windows 7 makes its global debut as the US software giant seeks to move past the disappointment of the previous generation computer operating system Vista. AFP PHOTO TIMOTHY A. CLARY
Vágólapra másolva!
Decemberben pedig a Windows 10 újabb verziójának szűnik meg a támogatása.
Vágólapra másolva!

A Windows 7-es számítógépek oroszlánrésze néhány kritikus és kivételes foltozástól eltekintve lassan három éve nem kapott kapott biztonsági javításokat, miután 2020. január 14-én megszűnt a rendszer kiterjesztett terméktámogatása. Ettől függetlenül jövő januárig a Microsoft még készít foltozásokat hozzá, azonban ezeket hivatalosan csak a fizetős támogatási programjában részt vevő szervezetek telepíthetik, mindenki más csak jogsértő trükközéssel installálhatja a patcheket.

Steve Ballmer a Windows 7 megjelenésének alkalmából összehívott sajtótájékoztatón (2009) Forrás: AFP/Timothy A. Clary

Jövő januárban viszont megszűnik ez az opció, ténylegesen és végleg nyugdíjba vonul a Windows 7, a Microsoft semmilyen szín alatt sem készít majd hozzá javításokat. A rendszerhez ragaszkodóknak viszont nem kell megijedniük, a sérülékenységekre nem hivatalos javításokat készítő 0patch bejelentette, hogy további két évig biztosít majd nem hivatalos javításokat a Windows 7 legsúlyosabb hibáira, ezek magáncélú és non-profit használat esetén ingyen telepíthetőek.

Kapcsolódó hír, hogy a Microsoft nem csak a Windows 7-et küldi majd nyugdíjba a jövő év elejével, a Windows 10 May 2021 Update (21H1) utoljára idén december 13-án kap majd biztonsági javításokat.

A rendszer 21H2 verziójelzésű utódja tavaly novemberben jelent meg, ráadásul a következő hetekben befut az idei 22H2 változat is, így a felhasználóinak van és lesz is mire frissíteniük, hogy támogatott Windows 10 fusson a számítógépeiken. Az éppen futtatott Windows 10 verziója a Gépház alkalmazás Rendszer → Névjegy → Windows-specifikációk részben tekinthető meg.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!