Egyre kevesebb mobilt vesznek az emberek

apple iphone 14 okostelefon smartphone
Egy vásárló a piacra dobás napján beszerzett Apple iPhone 14 Pro mobiljával
Vágólapra másolva!
A Canalys elemzőcég szerint az idei harmadik negyedévben 9 százalékkal kevesebb készüléket szállítottak le a gyártók.
Vágólapra másolva!

A napokban számos elemzőcég közölt jelentést arról, hogyan alakult az idei harmadik negyedév során a globális mobilpiac helyzete, eladásai. A Canalys például azt mondja, július és szeptember között 297,8 millió okostelefont szállítottak le a gyártók – ez éves szinten 9 százalékos visszaesést jelez, és zsinórban a harmadik negyedéves csökkenés.

Egy vásárló a piacra dobás napján beszerzett Apple iPhone 14 Pro mobiljával Forrás: Apple

Európában és Ázsiában viszonylag élénk maradt a kereslet az elemzők szerint, ráadásul érdekes módon pont a közép- és belépőkategóriás eszközök eladásai zuhantak meg, a prémium szegmensben erős maradt a kereslet.

A piacot 22 százalékos részesedéssel a Samsung vezeti továbbra is, második 18 százalékkal az Apple, majd 14, 10 és 9 százalékkal a Xiaomi, az Oppo és a Vivo. Míg darabszámot tekintve a Samsung 8, a Xiaomi 8, az Oppo és a Vivo 22 és 20 százalékos visszaesésben van, az Apple 8 százalékkal több iPhone-t szállított le. Eddig az iPhone 14 Pro mobilok iránt erős volt a kereslet – bár az utóbbi napok híradásai szerint most már ezek gyártását is be kell fékezni, nem csak a gyengébb képességű modellekét.

Az elemzők további lejtőre számítanak.