Automatizáltan sérülékenységeket fog keresni az ország kiberbiztonsági ügynöksége.

Potenciálisan világelső internetes biztonsági kezdeményezést jelentett be az Egyesült Királyság, a Nemzeti Kiberbiztonsági Központ (NCSC) periodikusan és automatizáltan sérülékenységek után fog kutatni az országhoz tartozó IP-címeken. Alapvetően az összeset végig kívánja pörgetni, de lehetőséget ad a brit szervezetek számára, hogy specifikus IP-címeket kivonjanak az ellenőrzés alól.

Javarészt routerek válaszolnak majd a szkennelések soránForrás: Rawpixel / Pexels

A mutatvány célja a brit internetre csatlakozó eszközök biztonságának általános felmérése, a szervezet gyakori és súlyos sebezhetőségek meglétét kívánja ellenőrizni a használatban lévő hálózati eszközökön, számítógépeken, szervereken, mobileszközökön, egyéb kütyükön. Az IP-címek javáról router fog válaszolni a szkenneléskor, nem közvetlenül számítógépek vagy mobilok.

A hatóság szerint a kiberbiztonsági felmérés várhatóan semmiféle bosszúsággal sem jár majd a lakosság és a vállalkozások számára, érzékeny információk begyűjtésére nem számít, ennek akaratlan megtörténte esetén megsemmisíti a kapott adatokat.

Az NCSC arra használja a kapott adatokat, hogy áttekintő képet alkosson az Egyesült Királyság sebezhetőségeknek való kitettségéről, továbbá figyelemmel kövesse az idő múltával beálló változásokat. A sérülékenységek keresése semmilyen egyéb, aljas természetű célt nem szolgál

 – magyarázta Ian Levy, az ügynökség igazgatója.

A szervezet első körben egyszerű szkenneléseket hajt majd végre a brit interneten, majd a későbbiekben fokozni kívánja a detektálás komplexitását.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!