Végre talpraállhat a chip piac

Warren Buffet
Vágólapra másolva!
A világ egyik leghíresebb befektetője és egyik leggazdagabb embere ezúttal a chipgyártó óriásban látta meg az üzleti lehetőséget.
Vágólapra másolva!

A 100 milliárd dolláros vagyonnal rendelkező befektetőguru Warren Buffet elérkezettnek látta az időt, hogy jelentős befektetést eszközöljön a világ legnagyobb chipgyártó cégében, a tajvani TSMC-ben. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy összesen 60 millió részvényt vásárolt, mintegy 5 milliárd dollár értékben.

Nyilvánvalóan a szakma minden hasonló tranzakciót szorosan figyel, hiszen ha Buffet befektet valamibe, abban jellemzően komoly profitot lát a jövőre nézve. Kétségtelen, hogy a TSMC az utóbbi időkben a csúcsra volt járatva: a pandémia alatt annyi megrendelésük volt, amennyit egész egyszerűen nem tudtak teljesíteni, hiszen a világ mindenki elektronikai eszközöket akart vásárolni, amikhez ők gyártottak a legfontosabb chipeket.

Forrás: AFP/Bill Pugliano

A vállalat folyamatosan bővül és hatalmas összegeket fektet kutatás-fejlesztésbe, cserébe pedig a bevételeit is stabilan növeli: 2022 első háromnegyed évében több mint 44%-kal több pénz folyt be a TSMC-hez, mint az ezt megelőző üzleti évben.

Habár elemzők úgy vélik, hogy a világgazdasági válság egyre inkább érezteti hatását, és ez minden bizonnyal hatással lesz a TSMC üzleti eredményeire is, ennek egyelőre nincs nyoma. A Buffet által eszközölt befektetés pedig leginkább azt jelezheti, hogy ha a válság ideiglenesen hatással is lesz a TSMC pénzügyi teljesítményére, az minden bizonnyal hamar visszapattan majd a következő években, és hosszú távon jól lehet járni a TSMC papírjaival.