A számítógépeket szervizelők fele kémkedhet

laptop notebook számítógép javítás szerviz szervizelés
A kép csak illusztráció
Vágólapra másolva!
Leginkább meztelen fotók után kutattak a női felhasználók laptopjain.
Vágólapra másolva!

A számítógépjavító műhelyek és a szolgáltatásaikat igénybe vevő ügyfelek számára egyaránt kínos felméréssel álltak elő a kanadai Guelph Egyetem kutatói, megállapításuk szerint a gépek leadása előtt muszáj törölni vagy titkosítani a rajtuk lévő személyes és érzékeny adatokat, legyen szó fotókról, dokumentumokról, belépési információkról.

A kép csak illusztráció Forrás: Jair Frank / Pixabay

A kutatók tizenkét vállalkozás tizenhat üzletében adták le a laptopokat, az esetek felében nőként, a másik felében férfiként feltüntetve a felhasználóikat. Nem szerettek volna gyanakvást kelteni, így belakottnak tüntették fel a notebookokat, például családbarát és pikáns fotókat helyeztek el rajtuk, pénzügyekkel kapcsolatos dokumentumokat másoltak rájuk, a böngészőiket több hétre visszamenően feltöltötték előzményekkel. Ezeken túl volt még beállított e-mail-fiók a levelezőprogramjaikban, és digitális játékáruházak klienseit is telepítették az eszközökre.

Mindezeken túl egy alkalmazással titokban lépésről-lépésre rögzítették, hogy mit tesznek a szervizesek, naplók és képernyőképek készültek a tevékenységeikről.

A felmérés során a kutatók két látogatást követően nem tudták elérni a naplózóprogram adatait, míg két másik esetben az orruk előtt történt a javítás, így a szervizeseknek nem is volt lehetőségük a kémkedésre. A maradék esetek legalább felében bizonyítható, hogy a javítást végzők teljesen indokolatlanul nézegették az ügyfelek személyes adatait, két esetben pedig fájlokat mentettek le külső adathordozóra a gépekről, ilyen egy-egy esetben történt női és férfi felhasználói fiókok esetén.

A magánszféra súlyos megsértése a nőként feltüntetett felhasználók esetében általános, a szervizesek kémkedő 50 százaléka

leginkább meztelen képek után kutatott a laptopokon.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!