Lefoglalták Brazíliában az iPhone-okat a boltoktól

apple iphone 13 pro apple store
Egy New York-i vevő az iPhone 13 Próval a kezében
Vágólapra másolva!
Az óriási bírságok ellenére még mindig nem ad hozzájuk töltőt az Apple.
Vágólapra másolva!

Újabb bizarr fordulatot vett a brazil fogyasztóvédelem és az Apple harca, a hatóság váratlanul elkezdte lefoglalni a mobilszolgáltatók és a hivatalos Apple-viszonteladók üzleteiben az akkutöltő nélkül értékesített iPhone okostelefonokat. A hírek szerint a fővárosban több száz készüléket koboztak el a jókedvűen „Operation Discharge", avagy „Lemerítés hadművelet" névre hallgató akció során.

Egy New York-i vevő az iPhone 13 Próval a kezében Forrás: Apple

A fogyasztóvédelem szerint az Apple kárt okoz a vevőknek a két éve bevezetett praktikájával, hogy nem biztosít gyári töltőt a készülékek dobozában. Ezt a vállalat a környezetvédelemmel magyarázza, ám a hatóság szerint csak le kívánja gombolni a vásárlókat azzal, hogy külön tételként kell megvenniük az akkutöltőt.

A hatóság eddig kétszer bírságolta meg az ügyben az Apple-t, összesen 120 millió reálos (~8,96 milliárd forintos) bírságot szabott ki rá, ezek ellen fellebbezett a gyártó. Mindeközben az Igazságügyi Minisztérium szeptemberben megtiltotta az Apple számára a töltő nélküli iPhone-ok forgalmazását Brazíliában, természetesen ez ellen is fellebbezett a cég.

Az elfajuló csatározás legújabb fordulata, hogy a mostani elkobzásokat követően az Apple bírói végzést szerzett arról, hogy a fogyasztóvédelemmel való vitájának jogerős lezárásáig mégis forgalmazhassa töltő nélkül az iPhone-okat.

A döntést meghozott Diego Câmara Alves bíró szerint a hatóság túllépte a hatáskörét a viszonteladói készletek lefoglalásával.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!