Vágólapra másolva!
Illegálissá fogják tenni a hamisított felvételek interneten való megosztását.
Vágólapra másolva!

Nagyjából 2018 táján rengeteget foglalkozott a deepfake-jelenséggel a média, ekkoriban kezdték gépi tanulásos módszerrel tömegesen fotókra és videókra hamisítani mások arcát, az évtizedek alatt megszokott photoshoppolás miatt inkább az utóbbi okozott sokak számára nagy meglepetést. A technológia nem csak remek vicceket szült, de gyakorivá vált, hogy a készítők pornóvideókon lecserélték a színésznők arcát ismerősök vagy hírességek arcára, időnként meggyőző végeredménnyel.

Nem csak humoros videók gyártására használják fel a deepfake technológiát Forrás: TheFakening / YouTube

A brit kormány bejelentette, hogy hamarosan illegálissá válhat az efféle hamisított pornóképek és pornóvideók interneten való engedély nélküli megosztása, az elkövetők akár börtönbüntetést is kaphatnak majd a tettért. A kezdeményezés az Online Safety Bill, avagy az internetes biztonsági törvény részét képezi majd, a jövőben ez hivatott szabályozni a kárt okozó internetes tartalmakkal kapcsolatos kérdéseket a szigetországban.

Kapcsolódó érdekesség, hogy az új törvénycsomaggal komolyodhat a „downblousing" büntetése is, ez alatt a nők felsőibe való kéretlen befotózásra kell gondolni.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!