Csaló támadja a számítógépes játékosokat

gamer pc gaming videojáték
A kép csak illusztráció
Vágólapra másolva!
Kriptobányász programot rejtettek az MSI Afterburner módosított telepítőjébe.
Vágólapra másolva!

Számítógépes játékosokat célzó csalási kampányról számoltak be a Cyble biztonsági cég kutatói, egy csaló az MSI Afterburner telepítőjébe rejtett szoftverrel próbál Monero kriptovalutát bányászni a számítógépeiken. A népszerű és ingyenes Afterburnerrel a videókártyák túlhajtására van mód, plusz némi állítgatás után valós idejű statisztikai adatok írathatóak ki vele a futó játékok felületére, képkockasebességre és a hardverek kihasználtságára kell gondolni.

Valamilyen úton-módon, de a kriptobányászok mindig kibabrálnak a számítógépes játékosokkal Forrás: Alena Darmel / Pexels

A csaló nem találta fel a kereket: hamis letöltési webhelyeket készített az általa módosított telepítőkészletű MSI Afterburnernek, ezek közül némelyik egy az egyben másolja az alkalmazás hivatalos webhelyét. A gamereket a keresőmotorok találati oldalain megjelenített hirdetésekkel, továbbá a keresési találatok manipulálásával próbálja felcsalni a hamis letöltési oldalakra.

A hamis webhelyekről letöltött telepítő az elvártnak megfelelően valóban felteszi a számítógépre az MSI Afterburnert, ám ezt követően egy vírusirtókat kikerülni próbáló cselt is bevetve megpróbálja letölteni és futtatni a kriptovalutát bányászó, kéretlen alkalmazást. Az eddigi tapasztalatok alapján más kártevőt jelenleg nem próbál eljuttatni a számítógépekre a csaló, ami jó hírnek mondható, legalább adatokat nem próbál lopni vagy titkosítani azokon.

A vörös nyilas hirdetések mind a csaló letöltési oldalaira mutatnak, a zöld pedig az MSI Afterburner hivatalos webhelye Forrás: Cyble

Az MSI Afterburnert letölteni kívánóknak érdemes meggyőződniük arról, hogy a segédprogram hivatalos webhelyén kattintanak rá a Download gombra.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!