Jöhetnek lassan az RDNA3 architektúrás videóvezérlők az AMD processzoraiba.

Évek óta az ág is húzza a legszűkebb büdzséből játékra is alkalmas számítógépet építeni kívánókat, jelenleg az alaplapok mellbevágó ára ellenére a legnagyobb problémát a videókártyákért elkért orbitális összegek jelentik, olyan 65 ezer forintnál kezdődik a játékra is valamelyest alkalmas belépőkategória.

Első körben csak dedikált videókártyával való használatra szánt Ryzen 7000 modelleket jelentett be az AMDForrás: AMD

Most a japán Coelacanth's Dream blog szerzője biztató jeleket fedezett fel számukra az AMD linuxos grafikus driverében, megjelentek benne az első utalások az RDNA3 architektúrás videóvezérlővel integrált processzorokra, régi marketinges kifejezéssel APU-kra.

A sejtések szerint ezek a jövőre megjelenő Ryzen 7040 (Phoenix) és Ryzen 7045 (Dragon Range) termékcsaládok támogatásához adják meg az alapot, mindkettőt laptopokba szánja a vállalat, az előbbi tagjai 35-45W, míg az utóbbi szériához tartozó egységek akár 65W TDP-jűek is lehetnek. Meg nem erősített pletykák szerint a kisebb TDP-keretű Phoenix család integrált grafikus vezérlői akár a GeForce RTX 3060-éhoz hasonló teljesítményt is nyújthatnak, ami lenyűgöző volna.

Asztali számítógépes, nem csak diagnosztikai jellegű használatra szánt RDNA3 videóvezérlővel szerelt processzorokról egyelőre nem érkeztek információk, de ami késik, nem múlik. A kis költségvetésű számítógépes játékosok számára inkább ezek lesznek az érdekesek, sőt: a használt videókártya vásárlásán túl talán az egyetlen opciót jelentik majd számukra az újabb címek futtatására.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!