Nem tökéletes, de sokkal divatosabb és jóval olcsóbb lehet a bevált megoldásoknál.

A vezeték nélküli fülhallgatók egyik gyakorivá vált kényelmi extráját a környezeti hangokat áteresztő üzemmód jelenti, a funkciót aktiválva a termékek lejátsszák a beépített mikrofonjaik által felvett hangokat. Ezt eredetileg arra találták ki, hogy a viselőiknek ne kelljen kiszedniük a füleikből a kütyüket, mikor hallani kívánják például a forgalom zaját az utcán, vagy váltani kívánnak néhány szót valakivel.

A legtöbb teszten derekasan helytállt az AirPods ProForrás: Getty Images via AFP/Justin Sullivan

A funkció láttán sokakban felmerült az ötlet, hogy akár hallókészülékként is használhatóak lehetnek a vezeték nélküli fülhallgatók, a Taipei Veterans General Hospital egészségközpont és oktatókórház kutatói pedig nemrég kipróbálták, hogy ez mennyire igaz. A teszteket Apple AirPods 2 és Apple AirPods Pro fülesekkel végezték, enyhétől közepes mértékűig terjedő hallásromlásban szenvedő betegek segítségével. A résztvevőknek segítség nélküli hallás után, majd vezeték nélküli fülhallgatókat és hallókészüléket viselve kellett elismételniük a példamondatokat.

A tanulmány szerint az olcsóbb Apple AirPods nem szerepelt túlságosan jól a hallókészülékekhez képest, de egyértelműen segített a résztvevőknek a mondatok megértésében. Az AirPods Pro ezzel szemben a legtöbb esetben egyenértékűnek bizonyult velük, de elvérzett azon a teszten, mikor a résztvevőkkel szemben állva olvasták fel a példamondatokat, ugyanez az olcsóbbik AirPods esetében is problémát jelentett.

A kutatók szerint a tesztelt AirPodsok közül még a drágábbik sem képes teljesen helyettesíteni a hallókészüléket, viszont ha anyagi okból nem reális a pácienseknek az igencsak drága termékek beszerzése, akkor átmeneti megoldásnak megfelelhetnek.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!