Annak ellenére, hogy a Huawei néhány év alatt piacvezetőből szinte az okostelefonos iparág marginális szereplőjévé vált a globális piacon, a cég nem adja fel a harcot, és továbbra is keményen próbálkozik, hogy visszaszerezze elvesztett pozícióit.

A vállalat komoly hangsúlyt fektet az elit kategóriára, azaz a prémium szegmensre, amit tökéletesen bizonyít, hogy a cég a közelmúltban egy friss ilyen telefonnal jelentkezett. A Huawei Mate50 Pro a magyar boltokban is elérhetővé vált, úgy hogy nagyon örültünk, amikor lehetőségünk nyílt kipróbálni a terméket, hiszen a gyártó hazánkban még mindig ismert, és jó névnek számít. 

Prémium külső 

Ma alapelvárás egy ilyen ligás készüléktől, hogy a külsején is látszódjon, hogy nem egy átlagos darab. Ezt pedig magabiztosan megugorja a termék, hiszen az ívelt készülékháznak, vékony kávának, az üveg borítású hátlapnak és azon ízlésesen elhelyezett kameraszigetnek köszönhetően abszolút prémium kategóriás modellnek tűnik.

Gyönyörű a hátlap.Forrás: Origo

A fogása kényelmes, a gombok jó helyen vannak, és a víznek, illetve pornak is ellenáll. Sajnos a fejhallgató csatlakozót e termékről is lehagyták, de ez már lassan említésre sem méltó, annyira általános trendnek számít. 

Erős hardver

A termék teljesítmény terén is hozza a kötelezőt, ugyanis kellően erős hardvert kapott. Ennek köszönhetően még a legerőforrásigényesebb alkalmazások futtatása is problémamentes. Tehát nincs gond a se a topgrafikás játékokkal, se a médiaszerkesztő szoftverekkel, és természetesen a közösségi oldalak, kommunikációs appok is gyorsak, mint a villám, illetve a böngészés is kellően sebes. Viszont tény, hogy hajlamos néha komolyan átmelegedni, de azért túlságosan, kellemetlenül forróvá sosem válik.

Elegáns megjelenéssel bír.Forrás: Origo

Az energiaellátása figyelemre méltó. Bár a 4700 mAh akkumulátor kapacitása nem mondható extrémnek, és a 66 wattos töltés se nagy szám már, viszont az 50 wattos vezeték nélküli töltés bizony kimagaslóan jónak számít! A hangszóróktól viszont nem voltunk elájulva, hiszen a megszólalás erőtlen, a basszusok hiánya miatt viszont a végeredmény meglehetősen steril, műanyag hatású. 

Remek kijelző

A kijelző is első osztályú, ugyanis a 6,74 inches OLED kijelző tökéletes színeket, végtelen kontrasztot, hibátlan betekintési szöget garantál, úgy hogy több, mint egy milliárd árnyalat megjelenítésére képes. A fényereje kellően nagy, így akár szabad téren is gond nélkül bevethető. A felbontása 1212 x 2616 képpont, ami megfelelő részletességet garantál, így a képet mindig kellően "tömörnek" érezzük, és a finom átmenetek visszaadása is megoldott. 

Kifejezetten jól néz ki.Forrás: Origo

A mozgásmegjelenítés során hibákba nem futottunk bele, de ez ma már alapelvárás. Mint ahogy lassan a 120 Hz-es maximális képfrissítési ráta is, ami finomabbá teszi a görgetést, valamint egyre több játék is ki tudja használni ezt a tulajdonságot. 

Kamerák

A Huawei hagyományosan odafigyel a kamerákra, és ez a Mate 50 Pro esetében sincsen másként. Az 50 megapixeles főkamerával akár sötétben is lehet jó képeket készíteni, és a lézeres autófókusznak hála az élesség minden esetben kiváló. Nem hiányzik az ultraszéles látószögű egység sem, ami viszont kevés fénynél nem teljesít jól. A nagy extra a 3,5x optikai zoomot kínáló, 64 megapixeles periszkóp telefotó kamera, amivel kiváló nagyított fotókat lehet lőni, de csak világosban. Természetesen az effekteket sem spórolták ki, és a kötelező portré mód sem hiányzik.

Kattintson a képre és nézze meg, milyen fotókat készít a Huawei Mate 50 Pro kamerarendszere!Forrás: Origo

Videós képességei a jobbak közé emelik, hiszen a beépített optikai stabiliziátor sokat segít a kézremegésből fakadó anomáliák kiküszöbölésében. A 8K-ról le kell mondani, de a 4K-s és a lassított felvételek elkészítése megoldott azért. 

Google nélkül

A Huawei annak köszönheti a bukását, hogy a cégre kivetett szankciók miatt a Google szolgáltatások hiányoznak a vállalat telefonjairól. Emiatt sokáig probléma volt az alkalmazáshiány, de ezt mára szinte teljesen sikerült orvosolni. Ez a telefon is számos lehetőséget kínál arra, hogy feltelepítsük a kívánt alkalmazásokat, így akár a Facebookot vagy a Gmailt. De ez önmagában sajnos nem oldja meg teljesen a fő problémát, hiszen a Google ökoszisztémáról továbbra is le kell mondani. 

Ez abban jelentkezik, hogy nincs mód az appok egyszerű, sőt automatikus összeszinkronizálására. Amíg más gyártók telefonjainál teljesen alap, hogy rögtön elérjük a Drive-ot, a böngészési előzményeket vagy akár a jelszavakat, addig itt ezekről a kényelmi funkciókról le kell mondani. Ráadásul korábban, ha valamilyen alkalmazást vagy szolgáltatást a Google-n keresztül vásároltunk meg, így például a Google Play áruházban, azt ennél a telefonnál buktuk. 

Google nélküli, Goolge
Persze van még egy megoldás erre a problémára, ez pedig a Huawei telefonjaira letölthető Gspace app, ami egyszerűen annyit tesz, hogy az új telefonunkat a hálózaton kommunikálva egy régebbinek "hazudja". Egy olyan modellnek, amin még engedélyezve volt a Goole rendszereinek futtatása. Ennek csak annyi a hátránya, hogy a Gspace-nek folyamatosan futnia kell a telefonon és ezen a rendszeren belül fogjuk elérni a Google appjait. Ez csak azért gond, mert ezt a rendszeren belül futtatott rendszert a telefon valami elképesztő melegedéssel és gyorsabb merüléssel "hálálja meg".

Ár

Tehát a Google szolgáltatások hiánya már nem tragikus, azonban tény, hogy némi kellemetlenséget okoz. Ez pedig annak fényében, hogy milyen árazású készülékről van szó, sokaknál talán már nem fér bele. A Huawei Mate 50 Pro ugyanis kegyetlenül sokba kerül, hiszen 560 000 forintot kérnek el érte. Ezzel pedig egyértelműen a jelenlegi legdrágább készülékek közé tartozik.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!