Nem csak hullámvasutazás során hívogathatják kéretlenül a segélyhívót.

Az idén piacra dobott mobileszközeivel a Google után szabadon az Apple is bevezette az automatikus ütközésérzékelési funkciót. Ez elsősorban az autóbalesetek felismerésére lett kitalálva, ideális esetben öntudatlan áldozatokhoz is képes segítséget hívni, az iPhone 14 mobilok mellett a Watch Ultra, a Watch Series 8, továbbá a Watch SE 2 okosórákon érhető el.

Az olimpikonok is képesek nagyokat esni, hát még az amatőrök, de az esetek javában szerencsére nincs szükség orvosi ellátásraForrás: AFP/Ben Stansall

Az iPhone 14 mobilok piacra dobását követően kiderült, hogy van még mit reszelni az ütközésérzékelési funkción, egy ideig folyamatosan tárcsázta a segélyhívót a vidámparki hullámvasutakra felült felhasználóknál. Az első téli szezon beköszöntével most újabb gond jött elő, a termékek

síeléskor és a snowboardozáskor is fals pozitív ütközéseket detektálhatnak.

Suzie Butterfield, az Utah állambeli Summit megye segélyhívó szolgálatának vezetője szerint a télisportos szezon megkezdődése óta napi 3-5 automatizált vészhívás fut be Park City kisváros sípályáiról. Eddig ezek mindegyike tévesnek bizonyult, a mobilok és okosórák gazdái tipikusan csak utólag tudják meg, hogy véletlenül felhívták a segélyhívót. Ettől függetlenül nem kéri senkitől a funkció kikapcsolását, hiszen az életet menthet, nem okoz problémát napi néhány téves hívás kezelése.

Az érintett mobilok és okosórák tulajdonosainak téli sportolás vagy hullámvasutazás előtt érdemes meggyőződniük arról, hogy a legújabb szoftver fut a mobiljukon és az okosórájukon, az Apple legutóbb pont tegnap adott ki egy frissítést a fals pozitívok valószínűségének csökkentése érdekében.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!