Háromhavi fizetetlen szabadságot kínál az Intel

chip, processzor, brodwell-y, intel core m, corem,
Vágólapra másolva!
A hírek szerint kétezer írországi gyári dolgozónak ajánlotta fel a lehetőséget.
Vágólapra másolva!

A techcégek javához hasonlóan az Intel munkaereje is őrült tempóban nőtt a koronavírusos időkben, az elmúlt két év leforgása alatt 110 600-ról olyan 131 500 főre emelkedett a dolgozóinak száma. Ez a jelenlegi gazdasági helyzetben gondot jelent, a folyamatban lévő nehézségek miatt a vállalat mára konzervatívabb álláspontra helyezkedett a jövő évi üzleti előrejelzéseiben, továbbá jelentős elbocsátásokra készül, amelyeken keresztül 3 milliárd dollárt kíván megfogni a 2023-as évben.

Sokak álma három hónap egybefüggő szabadság, de fizetetlenül kevesen engedhetnek meg maguknak ekkora luxust Forrás: Intel/Felix Matthies

Az efféle leépítések esetében megszokott probléma a vállalatoknál, hogy a leépítendő dolgozók jókora részétől különböző okokból fáj megválniuk, hiszen nem lehet könnyen pótolni őket. A Business Post értesülései szerint emiatt most az Intel szokatlan lavírozásba kezdett az ötezer fős írországi leányánál: kétezer a gyártásban dolgozónak háromhavi fizetetlen szabadságot ajánlott fel.

Ezzel rövid távon sokat tudna spórolni az Intel, így véglegesen menesztenie talán nem kellene az érintetteket, az önkéntesen vállalt szabadságok leteltével a remények szerint tovább tudná foglalkoztatni őket. Egyelőre nem világos, hogy a dolgozók mennyire vevők az ötletre, de komoly esély van rá, hogy a többségnek anyagi okból nem áll módjában élni a lehetőséggel.

A gyári munkások Írországban sem a nagy összegű megtakarításaikról híresek.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!