Ekkortól lesz kötelező az USB-C port a mobilokon

usb type-c usb-c csatlakozó kábel
USB Type-C
Vágólapra másolva!
Hamarosan teljesen kikophatnak a piacról az egyéb csatlakozót használó modellek.
Vágólapra másolva!

Elérhetővé vált az Európai Unió egységes töltőportot kötelezővé tevő jogszabályának végleges változata, a 2022. december 27-én életbe lépő törvénnyel az elektronikai hulladék mennyiségének csökkentését tűzték ki célul a jogalkotók. A remények szerint az USB-C portos töltés kényszerítése gigantikus mennyiségű felesleges töltő megvásárlását és kidobását fogja megakadályozni.

Az Apple az egyetlen nagy gyártó, amelyik még nem állt át az USB-C használatára a mobiljain Forrás: Tomekwalecki / Pixabay

Természetesen a jogszabály türelmi időt ad az eszközgyártók és a készleteket felhalmozott kereskedők számára, így csak 2024. december 28-tól nem lehet majd újonnan olyan mobilokat, tableteket, kamerákat, fejhallgatókat, fülhallgatókat, headseteket, kézi játékkonzolokat, hordozható hangszórókat, e-könyv-olvasókat, egereket, billentyűzeteket, továbbá navigációs rendszereket értékesíteni, amelyek nem USB-C kaput használnak a töltésre.

A csak vezeték nélkül tölthető eszközök nem sértik a szabályozást, ha pedig az eszközök 15 wattosnál komolyabb gyorstöltésre képesek, akkor az USB Power Delivery szabvánnyal is kompatibilisnek kell lenniük. Idővel a laptopokat is muszáj lesz átállítani az USB-C töltésre, ám ezek további türelmi időt kaptak, csak 2026-ban válhat kötelezővé rajtuk az egységes töltőport használata.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!