Újabb felhasználói adatok felhős biztonsági másolatai kapnak teljes titkosítást.

A héten az Apple megerősítette, hogy bő egy év huzavonát követően mégsem fog pedofil felvételek után kutatni azon fotók között, amelyeket a felhasználók az iCloud Photos felhőtárhelyükre kívánnak feltölteni az iPhone, az iPad, továbbá a Mac eszközeikről. A döntés polarizált fogadtatásban részesült, az ötlet kritikusai a technológiával való visszaélési lehetőségek miatt üdvözölték azt, míg mások óriásit csalódtak a cégben, köztük a projekt partnereként funkcionált National Center for Missing & Exploited Children (Eltűnt és Kizsákmányolt Gyermekek Nemzeti Központja) nonprofit szervezet is.

A tulajok közreműködése nélkül már évek óta alig képesek hozzáférni az iPhone-ok háttértárain lévő adatokhoz a nyomozóhatóságok, a róluk készült felhős biztonsági mentések titkosítása pedig még tovább nehezíti majd a dolgukatForrás: Thinstock

Ezzel együtt ráadásul a vállalat bejelentette, hogy a mobileszközeinek és számítógépeinek motozásával homlokegyenest szembemenve inkább tovább fogja erősíteni a felhasználók magánszférájának védelmét, ennek keretében újabb az iCloud felhőtárhelyükre feltöltött adattípust kezd el végponttól végpontig tartó titkosítással ellátni.

Maga a cég sem lesz képes belenézni többek közt a készülékeikről készült biztonsági mentésekbe, az iMessage csevegőjük adataiba, továbbá az általuk feltöltött fotókba.

Ezen alaposan feldühödött az FBI, hiszen a terv megvalósulása esetén a nyomozóhatóságok már szinte semmilyen olyan az iCloud felhőbe automatikusan vagy szándékosan feltöltött felhasználói adatot sem tudnak majd bírósági végzéssel kikérni az Apple-től, amely hasznos lehetne számukra.

Az FBI szerint a lépés többek közt a kibertámadások, a gyermekek elleni erőszak, a drogterjesztés, a szervezett bűnözés, vagy éppen a terrorizmus elleni fellépést is gátolhatja, a gyártónak középutat kell találni a vevők magánszférájának védelme és a hatóságok indokolt adatkéréseinek kiszolgálása között.

A hatóság ezzel az érveléssel korábban már hátsó kaput próbált építtetni az Apple termékeibe.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!