Nagyon mérges az Apple döntése miatt az FBI

apple iphone xs okostelefon eső smartphone rain
Aranyvasárnap is legyen kéznél az esernyő (Illusztráció).
Vágólapra másolva!
Újabb felhasználói adatok felhős biztonsági másolatai kapnak teljes titkosítást.
Vágólapra másolva!

A héten az Apple megerősítette, hogy bő egy év huzavonát követően mégsem fog pedofil felvételek után kutatni azon fotók között, amelyeket a felhasználók az iCloud Photos felhőtárhelyükre kívánnak feltölteni az iPhone, az iPad, továbbá a Mac eszközeikről. A döntés polarizált fogadtatásban részesült, az ötlet kritikusai a technológiával való visszaélési lehetőségek miatt üdvözölték azt, míg mások óriásit csalódtak a cégben, köztük a projekt partnereként funkcionált National Center for Missing & Exploited Children (Eltűnt és Kizsákmányolt Gyermekek Nemzeti Központja) nonprofit szervezet is.

A tulajok közreműködése nélkül már évek óta alig képesek hozzáférni az iPhone-ok háttértárain lévő adatokhoz a nyomozóhatóságok, a róluk készült felhős biztonsági mentések titkosítása pedig még tovább nehezíti majd a dolgukat Forrás: Thinstock

Ezzel együtt ráadásul a vállalat bejelentette, hogy a mobileszközeinek és számítógépeinek motozásával homlokegyenest szembemenve inkább tovább fogja erősíteni a felhasználók magánszférájának védelmét, ennek keretében újabb az iCloud felhőtárhelyükre feltöltött adattípust kezd el végponttól végpontig tartó titkosítással ellátni.

Maga a cég sem lesz képes belenézni többek közt a készülékeikről készült biztonsági mentésekbe, az iMessage csevegőjük adataiba, továbbá az általuk feltöltött fotókba.

Ezen alaposan feldühödött az FBI, hiszen a terv megvalósulása esetén a nyomozóhatóságok már szinte semmilyen olyan az iCloud felhőbe automatikusan vagy szándékosan feltöltött felhasználói adatot sem tudnak majd bírósági végzéssel kikérni az Apple-től, amely hasznos lehetne számukra.

Az FBI szerint a lépés többek közt a kibertámadások, a gyermekek elleni erőszak, a drogterjesztés, a szervezett bűnözés, vagy éppen a terrorizmus elleni fellépést is gátolhatja, a gyártónak középutat kell találni a vevők magánszférájának védelme és a hatóságok indokolt adatkéréseinek kiszolgálása között.

A hatóság ezzel az érveléssel korábban már hátsó kaput próbált építtetni az Apple termékeibe.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!