Eltűnnek a kalózoldalak a Google találataiból

laptop notebook iroda office számítógép
A kép csak illusztráció
Vágólapra másolva!
Európában kezdődött a jelenség, folyamatosan bővül az érintett országok köre.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt években keveset lehetett hallani a film- és zeneipari jogvédők kalózkodás elleni harcáról, részben mivel a hatékonyság hiánya miatt lecsengett a névtelen torrentezők és a torrentoldalak üzemeltetői ellen indított kirakatperek kora. Mindeközben viszont az érintettek óriási csendben talán minden idők legnagyobb gyakorlati jelentőségű sikereit könyvelhették el, az elmúlt időszakban egyre több országban sikerült teljesen eltüntetniük egyes kalózoldalakat a Google keresési találataiból.

Egy kávé mellett kitalálhatják a warezolók, hogy melyik megoldást választják a cenzúra kikerülésére Forrás: StockSnap / Pixabay

A jelenség tavaly novemberben Hollandiában ütötte fel a fejét, a The Pirate Bayhez hasonló népszerű oldalak teljesen eltűntek a keresési találatokból, a neveikre közvetlenül rákeresve sem jelennek meg a linkjeik. Az ügyben illetékes BREIN jogvédő szervezet szerint a Google hajlandó volt szabad akaratából eltüntetni a kívánt oldalakat a keresőmotorjából, bár ellenkezés esetén némi jogi csatározással szinte biztosan rá tudta volna kényszeríteni az együttműködésre.

A TorrentFreak beszámolója szerint ez csak a kezdet volt, az elmúlt hetekben fű alatt Dániában, az Egyesült Királyságban, Norvégiában, továbbá Svédországban is megkezdődött a torrentoldalak köddé válása a Google keresőből. A következő körben a litván internetezők tapaszthatnak majd efféle jelenséget a kalóz tartalmakra való rákereséskor, ezt a múlt héten jelentette be az ország rádiózást és televíziózást felügyelő bizottsága.

A warez tartalmakra éhezőket a Google cenzúrázása jó eséllyel nem fogja érdemben hátráltatni, hiszen egyrészt léteznek alternatív keresőmotorok, másrészt pedig minimális trükközéssel átválthatnak a Google valamelyik másik országban élőknek szánt kiadására.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!