Digitálisan tülekedtek a hackelő taxisok

New York Taxi naptár
Vágólapra másolva!
Nem kellett a fair play jegyében kivárniuk a sorukat a repülőtéren.
Vágólapra másolva!

Különleges csalásról számolt be az USA Igazságügyi Minisztériuma, letartóztattak két férfit a New Yorkban található John F. Kennedy nemzetközi repülőtér taxieligazító rendszerének meghackelése miatt. Ez arra szolgál, hogy az érkezésük sorrendjében odairányítja a taxisokat a kocsit igényelt utazókhoz, ezzel megelőzve az utasokért folytatott harcokat.

Alkalmanként tíz dollárba került a New York-i taxisoknak, hogy a várólista elejére ugorjanak a repülőtéren Forrás: Nyctaxicalendar.com

A rendszer hátránya, hogy a taxisoknak időnként akár órákat is várniuk kell a fuvarokra, ami nem csak frusztráló, de óriási mértékben csökkenti a bevételeiket. Éppen ezért is orosz hackerek bevonásával Daniel Abayev és Peter Leyman 2019 novembere és 2020 novembere között illetéktelen hozzáférést szereztek a taxik kiküldését irányító rendszerhez, és alkalmanként 10 dollárért a várólista elejére tették a csalásban részt vevő taxisokat.

A jelenleg 48 éves elkövetők naponta akár ezer alkalommal is manipulálták az irányítórendszert, egy efféle csúcs napon fejenként 5000 dollárt is kereshettek a csalással. A rendszer feltörésének műszaki részével megbízott orosz hackerek markát legalább 100 000 dollár tiszteletdíj ütötte.

Abayev és Leyman akár 10 év börtönt is kaphatnak a tetteikért.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!