Tovább váratnak magukra az új generációs SSD-k

gigabyte aorus gen5 10000 ssd
A Gigabyte AORUS Gen5 10000 SSD akár 12 GB/s szekvenciális olvasási tempóra is képes lesz
Vágólapra másolva!
A CES-en is csak mutogatták a gyártók az első PCI Express 5.0-s modelljeiket.
Vágólapra másolva!

Mostanra az Intel és az AMD legújabb generációs processzorai és csúcs alaplapi lapkakészletei is megkezdték a PCI Express 5.0 szabvány támogatását, azonban nem kaphatóak olyan videókártyák és szilárdtest-meghajtók, amelyek képesek volnának kihasználni az elődjénél kétszer nagyobb átviteli sebességet kínáló csatolófelületet.

A Gigabyte AORUS Gen5 10000 SSD akár 12 GB/s szekvenciális olvasási tempóra is képes lesz Forrás: Gigabyte

Jelen állás szerint a GeForce és a Radeon videókártyák esetében csak a 2024-ben debütáló, következő generációs grafikus architektúrákkal szerelt modellekkel kezdődhet meg a PCI Express 5.0 támogatása, elsőként a csúcskategóriás SSD-k lesznek képesek potenciálisan kihasználni az előnyeit. Viszont ezek is késnek, pár hónapja még arról volt szó, hogy 2022 végén válhatnak elérhetővé a piacon.

Ez nem történt meg, ráadásul a PCMag beszámolója szerint a gyártók a Consumer Electronics Show-n lévő standjaiknál megint csak mutogatták a gyakran óriási hűtőbordákkal megspékelt termékeket, bár néhány vállalat teljesítményméréses demonstrációt is tartott. A kiállítók egy húron pendülve titokzatoskodtak a PCI Express 5.0-s adattárolóik elérhetővé válásának várható idejéről, csak az MSI dolgozója említette, hogy az egyik Spatium családba tartozó modell potenciálisan a második negyedév során piacra kerülhet.

A helyzetnek viszonylag kevés gyakorlati jelentősége van, hiszen a döntő többség számára a PCI Express 4.0 csatolófelületű SSD-k is kihasználhatatlan sebességet biztosítanak, ám ettől még sajnálatos az új generációs modellek további csúszása.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!