Hibás meghajtó miatt hullhatnak a videókártyák

asrock radeon rx 6800 xt phantom gaming d 16g oc videokártya grafikus kártya
AsRock Radeon RX 6800 XT Phantom Gaming D 16G OC
Vágólapra másolva!
Szokatlan módon adják meg magukat egymás után a Radeon RX 6800 / 6900 modellek.
Vágólapra másolva!

Az NVIDIA után szabadon az AMD is bajba került a prémium videókártyák piacán, a napokban a vállalat beismerte, hogy a legújabb és legdrágább Radeon RX 7900 XTX referencia hűtésű modelljeinek egy része gyártási hibás, elégtelen teljesítményű hűtőrendszerrel került piacra. Az érintett modellek túlmelegednek, ennek megtörténtekor a hardveres meghibásodás elkerülése érdekében a grafikus processzoruk lekorlátozza a maximum órajeleit, emiatt viszont csökken a teljesítmény.

Rendkívül szokatlan, hogy a GPU meghibásodása miatt menjenek tönkre a videókártyák Forrás: AsRock

Most ennél is nagyobb botrány elé nézhet az AMD, a hírek szerint a decemberben kiadott Adrenalin 22.11.2 WHQL meghajtószoftver elérhetővé válása óta sorra halnak az előző generációs Radeon RX 6800 és Radeon RX 6900 szériákba tartozó videókártyák. A bizarr jelenségre egy német elektronikai szervizes youtuber hívta fel a figyelmet, a KrisFix-Germany csatornán megjelent beszámoló alapján rövid időn belül 61 darab kártya landolt nála, ezek közül 48 darabon az örök vadászmezőkre távozott a grafikus processzor, méghozzá szemmel látható károsodás mellett.

A rengeteg hibás kártya rövid idő alatt történő befutása teljesen abnormális jelenség, ráadásul az elhalálozásuk oka is szokatlan. A youtuber körbekérdezte az érintett ügyfeleket, hogy milyen célokra használták a kártyájukat a meghibásodásukkor, ám csak a szokásos válaszokat kapta, például játékokat futtattak, YouTube-videókat néztek, de volt akinél üresjárat közben ment tönkre a videókártya. Az RX 6800 vagy RX 6900 használatán túl az volt az egyetlen közös a pórul jártakban, hogy a 22.11.2-es verziójú drivert használták.

Egyelőre nem világos, hogy mi történik, a spekulációk szerint hibás lehet a driver, kikapcsolhatja a túlhevülés elleni védelmet, esetleg túlemelheti a magfeszültséget. A youtuber beszámolójának hatására rengeteg az érintett termékekkel rendelkező nézett rá a saját videókártyájának körmére, de semmi rendelleneset sem tapasztaltak a szándékos megizzasztásuk során.

A helyzet tisztázásáig az érintett kártyákkal rendelkezők talán jobban teszik, ha visszaállnak a grafikus driver előző verziójára.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!