Bezsákolta az év végét az Apple, egyre többen szaladgálnak iPhone-nal

iPhone 14 Pro és Pro Max
Vágólapra másolva!
Az Apple uralta a mobilpiacot 2022 végén, de az egész évet nézve még mindig a Samsung volt a legnagyobb.
Vágólapra másolva!

A Canalys elemzőcég legutóbbi jelentése szerint 2022 negyedik negyedévében nagy lejtőn volt a mobilpiac, ugyanis éves összehasonlításban 17 százalékot zsugorodott. Egész 2022-t nézve 11 százalékos volt a visszaesés az eladott készülékekben.

iPhone 14 Pro és Pro Max Forrás: wired

A negyedik negyedévben megint az Apple volt a legkeresettebb, hála az új iPhone-oknak. Ezúttal viszont rekordmértékű piaci részesedést, 25 százalékot ért el a cég, a 20 százalékon álló Samsung és a 11, 10, 8 százalékos Xiaomi, Oppo és Vivo előtt. Éves szinten az Apple 2, a Samsung és az Oppo 1 százalékot erősített, a Xiaomi 2 százalékot rontott.

Éves szinten a Samsung 22 százalékkal vezeti a piacot a 19 százalékon álló Apple és a 13 százalékon álló Xiaomi előtt. Az Oppo és a Vivo 9 százalékkal emelkedtek ki a többiek kategóriából. Éves szinten a Samsung és az Apple 2 százalékkal növelték uralmukat, a három nagy kínai gyártó 1-1 százalékot rontott. A Canalys szerint 2023-ra stagnálás várható, a gyártók óvatosak, a nyereségük megvédésére és a piaci részesedésük megtartására törekednek, a költségek leverése mellett.