Vigyázat: mindent elárasztottak a hamis SSD-k!

hamis ssd
A világ legegyszerűbb kártyaolvasója és egy 64 GB-os microSD memóriakártya lapult a hamis külső SSD burkolata alatt
Vágólapra másolva!
Fityingekért ígérnek terabájtokat, a csalók hamis értékelésekkel tévesztik meg a vevőket.
Vágólapra másolva!

Stabilan új hobbit találtak maguknak az elektronikában utazó kínai csalók, világszerte hamis külső SSD-kkel tévesztik meg a naiv vásárlókat. A témáról augusztus végén már írtunk, azonban a helyzet változatlan, a népszerű piactereken egyre gyakrabban tűnnek fel fillérekért a sok terabájtos kapacitásúnak mondott, de valójában csak pár gigabájt hellyel rendelkező háttértárak.

A világ legegyszerűbb kártyaolvasója és egy 64 GB-os microSD memóriakártya lapult a hamis külső SSD burkolata alatt Forrás: ReviewGeek

A legújabb konkrét példával a ReviewGeek szolgált, a munkatársa az Amazonról rendelt magának egy 16 TB-osnak mondott külső SSD-t, méghozzá felettébb gyanús 70 dollárért, nettó 25 ezer forintért. Kontextusként az ilyen kapacitású SSD-t vásárolni kívánóknak olyan 3500-4000 dolláros (nettó 1,2-1,4 millió forintos) beruházásra kell felkészülniük.

Számítógépbe bedugva a kiadvány által vásárolt hamis külső SSD a reklámozott kapacitásúnak vallotta magát, ám a belsejében csak egy fapados kártyaolvasó volt, benne egy 64 GB-os microSD kártyával.

A csalásban utazók természetesen próbálják a vevők által jóra értékeltnek mutatni a termékeket a piactereken. Erre két fő taktikát használnak: egyrészt hamis értékeléseket hagynak az adatlapokon, másrészt pedig valódi és jóra értékelt termékek adatlapjait írják át.

Lecserélik az adatlapokon eredetileg hirdetett holmit a hamisított SSD-re, meghagyva az előző termék jó értékeléseit.

Az áldozattá válás elkerülése egyszerű: tájékozódni kell arról, hogy megbízható webshopokban mennyibe kerülnek a hasonló kapacitású SSD-k, legyenek azok külső vagy belső modellek. Az extrém árkülönbségek egyértelművé teszik majd, hogy biztosan csalásról van szó.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!