Blokkolhatja a régi appokat az Android 14

google android
A kép csak illusztráció
Vágólapra másolva!
Manuálisan sem lehetnek telepíthetőek a sok éve nem frissített szoftverek.
Vágólapra másolva!

Jó eséllyel nem mindenki tetszését elnyerő fejlesztést lengetett be az év második felében elérhetővé váló Android 14 forráskódjában a Google, biztonsági okból a rendszer várhatóan blokkolni fogja a nagyon régi Android-főverziókat célzó alkalmazások és játékok telepítését a mobileszközökre.

Letilthatja az ősrégi, vagy éppen szándékosan trükköző új appok telepítését az Android Forrás: andrekheren / Pixabay

Teljesen rendszerszintű lépésről van szó, a korlátozás miatt nem csak a Play Áruházból vagy egyéb programboltokból nem lesznek telepíthetőek az ősidők óta nem frissített szoftverek, hanem az APK formátumú telepítőkészleteik manuális installációját is meg fogja akadályozni a következő Android.

Az indoklás szerint a lépésre azért van szükség, mert egyes kártevők készítői az Android Studio fejlesztői környezetben nagyon régi Android-verziókat állítanak be célrendszerként, hogy a modern androidos eszközökön kikerüljenek egyes időközben bevezetett védelmi funkciókat és biztonsági követelményeket.

A trükközés miatt van az, hogy a Play Áruházba már nem lehet Android 12-nél régebbi célrendszerű appokat és játékokat feltölteni, pusztán ezzel kizárható rengeteg a támadók által kihasználható kiskapu. Az Android 12 célplatformnak való beállítása ellenére a vadiúj appok és játékok futtathatóak lehetnek az operációs rendszer sokkal régebbi verzióin is; a célplatform önmagában nem rendszerkövetelmény, inkább egy biztonsági szabályokat tartalmazó sablonról beszélünk.

Jelenleg úgy tűnik, hogy az Android 14 csak az első néhány Android-főverziót célzó appokat és játékokat fogja letiltani, de a Google fokozatosan az Android 6.0-ig kívánja emelni a lécet.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!