Megvan, hogy mikortól lesz fizetős a Facebook

nő, facebook, otthon
Vágólapra másolva!
Március 31-től megszűnnek az úgynevezett nullás díjszabású mobilelőfizetéses csomagok. Onnantól kezdve számos alkalmazás, ami eddig jellemzően nem fogyasztotta az előfizetők mobiladatkvótáját, már fogyasztani fog, így lehet, hogy érdemesebb lesz nagyobb csomagokra váltani. Az ügyben egyik leginkább érintett alkalmazás a Facebook.
Vágólapra másolva!

Nem lehet kivételezni

A nullás díjszabású csomagok lényege az volt, hogy a szolgálgatók kivételeket tettek bizonyos népszerű, sokak által használt alkalmazások esetében, mint például a Facebook, így ezek használata nem fogyasztotta a mobilelőfizető adatforgalmi keretét. Ha tehát az előfizető díjcsomagjában például 5 gigabájt adatforgalom állt rendelkezésre, akkor hiába pörgette egész nap a Facebookot, ez nem vont le semmit ebből az 5 gigabájtból.

Ez a gyakorlat ugyan sokak számára jól jött, azonban számos aggályt is felvetett, főleg a piaci verseny torzításával kapcsolatban.

Otthon mindenképp váltsunk át vezetékmentes internetkapcsolatra ezentúl akkor is, ha csak Facebookozni szeretnénk! Forrás: Shutterstock/Copyright (c) 2021 Kaspars Grinvalds/Shutterstock. No use without permission./Kaspars Grinvalds

Erre reagálva a magyar Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) már jó ideje próbálta elérni, hogy a hazai szolgáltatók is szüntessék meg ezt a lehetőséget az előfizetéseknél, azonban végül komolyabb hatósági fellépésre volt szükség. Ennek értelmében a szolgáltatók legkésőbb 2023. március 31-ig kaptak határidőt arra, hogy a már élő előfizetéseknél is szüntessék meg a kivételezést.

Mi fog változni, és milyen lehetőségeink vannak nekünk, előfizetőknek?

Március 31-től tehát érdemben annyi fog történni, hogy az előfizetés szerint kivételt képező alkalmazások, mint például a Facebook használata a továbbiakban fogyasztani fogja a felhasználók adatkeretét.

Fontos tudni, hogy mivel itt a szolgáltató kénytelen egyoldalúan szerződést módosítani, ezért az előfizetőknek lehetősége van azonnal felmondani a szerződést akkor is, ha azt határozott időre, tehát például két évre kötötték meg.

Ez lehetőséget ad például szolgáltatóváltásra, de ez természetesen nem kötelező, könnyen lehet, hogy egész egyszerűen csak a meglévő szolgáltatónál érdemes díjcsomagot módosítani, vagy extra adatkeretet kérni a csomaghoz. Az is előfordulhat persze, hogy a már meglévő adatkeretbe is bőven beleférünk, még az eddig kivételt képező alkalmazások használatával is.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!