Baj lehet a Samsung csúcskategóriás SSD-jével

samsung 990 pro ssd szilárdtest-meghajtó
A szekvenciális és véletlenszerű tempók terén is a piac krémjébe tartozik a Samsung 990 PRO
Vágólapra másolva!
Érthetetlen tempóban csökken egyes vevőknél a hátralévő élettartama.
Vágólapra másolva!

Némi halasztást követően tavaly novemberben piacra került a Samsung legújabb, csúcskategóriás szilárdtest-meghajtója. Az M.2 foglalatú és PCI Express 4.0 szabványú 990 Pro papíron akár 7450 MB/s szekvenciális olvasási és 6900 MB/s szekvenciális írási sebességre is képes lehet, a véletlenszerű írási és olvasási tempói pedig arányaiban ugyanennyire lenyűgözőek.

A sebesség tekintetében piac krémjébe tartozik a Samsung 990 PRO Forrás: Samsung

Sajnos a jelek szerint nincs minden rendben a termékkel, egyes korai vásárlók arról panaszkodnak, hogy elképesztő sebességgel csökken az új SSD-jük becsült visszalévő élettartama. Egyeseknél napok alatt 10%-ot esett az érték, konkrét példát felhozva a 2 TB-os modellt megvett Neil Schofieldnél csupán 2 TB adat felírása után 64%-ra esett az érték. Ezt a variánst 1200 terabájtnyi írást túlélőnek hirdeti a Samsung, így csupán 0,17%-ot kellett volna veszítenie a hátralévő élettartamából, nem 36 százalékot.

Egyelőre nem világos, hogy mi történik, továbbá a vevők mekkora hányada érintett. A remények szerint csak a meghajtó vezérlőszoftvere jelent vissza téves adatokat a hátralévő élettartamról, ebben az esetben egy frissítéssel orvosolható lehet a probléma.

A Samsung vizsgálja a helyzetet, az aggódó vásárlók meghajtóit hajlandó kicserélni a normál garancia keretében.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!