Hatalmas csalásba kezdtek a kriptobányászok a videokártyákkal

átfestett alkatrészek
Vágólapra másolva!
Átfestik az erősen elhasznált videokártyák VRAM chipjeit, majd újként adják el a grafikus vezérlőket a kriptobányászok.
Vágólapra másolva!

A környezetvédők, a gamerek és a befektetők mellett így is a fél világ haragudott már a kriptoszektorra és a kriptobányászokra, de most itt egy újabb ok erre. Az Ethereum proof-of-stake rendszerre váltásával a GPU-bányászat már nem nyereséges, így aztán a kriptobányászok elkezdtek megszabadulni az erősen elhasznált kártyáiktól. De nem akárhogyan.

átfestett alkatrészek Forrás: skandar Souza

Mivel az ilyen használt kártyák a gyártó által javasolt, új ár feléért ha gazdára találnak mostanában, a bányászok elégedetlenek. Éppen ezért megpróbálják új termékként eladni inkább a használt, rossz állapotú kártyáikat. Azért, hogy félrevezessék a vevőket, trükköket is alkalmaznak.

A használt kártyáik felismerhetőek a lezárómatricák hiányáról, a ragasztás hiányáról, az elszíneződött chipekről. Most már az elsárgult VRAM chipeket is újrafestik, derítette ki két szakértő. Még a kódokat is átteszik egyik kártyáról a másikra, az eredmény pedig igazinak, eredetinek tűnik. A jelenség sajnos nem csak Kínában tombol, Németországban is találkoztak már hasonlóval.