Durva fejhallgató igazán komoly játékosoknak

SteelSeries, Arctis Nova Pro, gamer, headset, teszt
Kis kezelőpultja is van.
Vágólapra másolva!
Megkaptuk egy gyors teszt erejéig a nagynevű gamer család, a SteelSeries menő modelljét, az Arctis Nova Prot, amely első ránézésre is nagyon komoly gamer headsetnek tűnik. lássuk, mennyire váltja be a hozzá fűzött reményeket!
Vágólapra másolva!

A videojátékos közönség mindig is különleges helyet foglalt el a számítógépgyártók által megcélzott felhasználók között. Onnan lehet megismerni a nekik szánt termékeket, hogy azokat a gyártók többnyire telerakják menő logókkal, és színpompás, világító, vagy villogó LED-ekkel. És természetesen, hogy ezek a termékek az átlagnál robosztusabbak, mert sokszor komoly igénybevételnek vannak kitéve. Egy-egy erősebb meccs alatt ugyanis a játékosok nem mindig tudnak uralkodni az érzelmeiken és olyankor a kelleténél vadabb mozdulatokkal kezelik ezeket a perifériákat.

Kis kezelőpultja is van. Forrás: Origo

Szerencsére egy fejhallgató esetében ez ritkábban fordul elő, így erre az Arctis Nova Pro sincs felkészítve, ezért külsőre nem egy robosztus darab. Felvéve ez egy nagyon kényelmes füles, szövetrugós fejpántja is van, amivel a hifi fülesekre emlékeztet. A masszív, műanyag keret jól állítható, hogy biztosítsa a fül körüli jó szigetelést.

Az előző termékcsaládban a fülpárnákhoz használt szövetet sajnos műbőrre cserélték, ami hosszabb távú használatra nem a legjobb megoldás, mivel könnyen megizzad alatta az ember.

A fejpánt háromféle "beállítással" rendelkezik és a fülkagylók laposra hajthatók, hogy kényelmesebben feküdjenek a vállon, ha épp nincsenek a füleinken.
A mikrofon, amikor éppen nem használjuk teljesen visszahúzható és így nem, hogy nem zavar, de nem is lehet észrevenni. Az egész összeszerelés nagyon jó minőséget sugall, az Arctis Nova Pro-t tényleg öröm kézbe venni és fejre tenni.

A headsethez kapunk egy mini kezelőpultot, ami USB-n csatlakoztatható a számítógépünkhöz. Ebben egy nagy teljesítményű Sabre quad-DAC található, amely érezhetően javítja a hangminőséget a fejhallgató 3,5 mm-es kábelen keresztül történő használatához képest.

Ezen a kezelőpulton keresztül lehetőségünk van a hangprofil megváltoztatására az előre beállított és egyéni EQ-beállítások segítségével, valamint a két USB-C bemenet közötti váltásra, amelyek a választott PC-hez vagy játékkonzolhoz vezetnek. A kezelőpult egyébként elég okos ahhoz, hogy átkapcsoljon a másik bemenetre, ha azt érzékeli, hogy az aktuális bemenet elvesztette az áramellátását (pl. kikapcsoltuk a konzolt), de ha alvó üzemmódot használszunk, akkor a váltást nekünk kell elvégeznünk.

Kényelmes a fejpántja. Forrás: Origo

Szerencsére a nagy és a kisebb kör alakú gomb elég kényelmes a gyors kezeléshez. A kezelőpult egyébként egész jól mutat az íróasztalon. Kijelzőjén az egyes csatornák aktuális hangszintje, a beállított hangerő, és az aktív bemenet látható.

Hangminőség

Az Arctis Nova Pro hangminősége talán a legjobb az általunk eddig hallgatott gamer headsetek közül. Hallottunk már jobb, sőt sokkal jobb hangot is, de azok mind hifi, vagy high-end zenei fülesekből szóltak.

Így néz ki a mikrofon kihúzva... Forrás: Origo

A hangzás itt viszonylag semleges, részletes, analitikus megszólalással. Ez azt jelenti, hogy ha valaki zenét is szeretne hallgatni laptopjáról, asztali gépéről, az sem fog csalódni. Emellett természetesen a játékhangok is csodásak voltak. Itt az analitikus hanzás nem sokat nyomott a latban, de a széles hangtér és a pusztító mélyek annál inkább odaszögeztek minket a God of War elé.

És így elrejtve. Forrás: Origo

Ha pedig csapatban játszanánk, akkor jön jól a mikrofon, amit egy mozdulattal a szánk elé húzhatunk. Ilyenkor nagyon jól hallható a hangunk, viszont a mikrofon a füles házában is működik. Ilyenkor kevesebb külső zajt enged be, bár az igaz, hogy a hangunk sem hallatszik olyan jól.
A Windowson a GG alkalmazáson keresztül AI zajszűrés is elérhető, ami hangosabb környezetben sokat javít a mikrofonon.

Összegzés

Az Arctis Nova Pro, a nagyon jó vétel lehet minden játékos kedvű felhasználónak, aki a minőséget keresi és hajlandó lemondani érte mondjuk a vezetékmentes kapcsolatról. A füles egyetlen hátránya talán a műbőr fülpárna, ami kicsit kényelmetlenné teszi a hosszabb viselést, na és persze a viszonylag combosabb árcédulája, amin sajnos közel 90 000 forint áll.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!