Átgondolatlan blogbejegyzéssel ajánlgatja az előző generációs termékeit.

Hónapok óta gyengék a videókártyák eladásai, a hírek szerint a két nagy chiptervező közül az AMD van a nagyobb bajban, ami nem meglepő az NVIDIA GeForce modelleket preferálók klasszikusan jóval magasabb aránya miatt. A Radeonok eladásainak javítása érdekében az AMD marketingesei most egy blogbejegyzésben kezdték el győzködni a nagyérdeműt a cég termékeinek teljesítményéről és ár-érték arányáról, azonban visszafelé sült el a fegyver, a közönség és a média figyelmét inkább az ragadta meg, hogy sikerült kifejezetten rossz színben feltüntetni a vadiúj Radeon RX 7900 XT / XTX modelleket.

AMD Radeon RX 7900 XTXForrás: AMD

A bejegyzésben az AMD specifikusan az 1080p felbontásban történő játékfuttatási sebességgel foglalkozik, a teljesítményadatokat az Apex Legends, a Valorant, a Call of Duty: Modern Warfare 2, a The Callisto Protocol, a GTA V, továbbá Overwatch 2-ből szedte. A termékeket maximum grafikai beállítások mellett tesztelte, leszámítva a Radeon RX 6400 XT-n, amelyen közepes beállításokat használt, bár ezt csak a lent látható infografika kisbetűs leírásában árulta el, ami kifogásolható.

Ugyan az infografikán jól látszik, hogy az egyre drágább kártyákkal egyre jobb átlagos FPS érhető el, azonban a képkockaszám / dollárban mért ár-érték arány ezzel együtt szinte folyamatosan csökken, a Radeon RX 6800-tól pedig drámaian esni kezd.

Hat népszerű játék átlagolt teljesítménye, továbbá a kártyák ár-érték aránya Full HD felbontásban. A Radeon RX 6400 XT esetében közepes, míg a többi kártyánál maximum grafikai beállításokat használt a tesztelőForrás: AMD

Ez nem meglepő, a Radeon RX 6800 felett ugyanis már olyan erősek a kártyák, hogy Full HD felbontásban ki sem lehet belőlük hajtani a lelket, a számítógép processzora limitálni kezdi az elérhető képkockasebességet. Az érintett termékeket legalább 2560×1440 pixeles felbontásban kellene tesztelni, hogy prezentálni tudják a tényleges izomerejüket.

A Radeon RX 7900-asoknál már olyan mértékűvé válik a CPU-limit, hogy az AMD rossz viccnek láttatja az ár-érték arányaikat.

Ez nem jelenti azt, hogy a balul elsült marketinges húzás teljesen használhatatlan volna a vásárlók számára, hiszen kiderül belőle, hogy akik 1080p felbontásban kívánnak játszani, azoknak minimum Radeon RX 6500 XT-re, maximum Radeon RX 6800-ra van szükségük.

Fontos adalék az ügyhöz, hogy Radeon RX 6500 XT esetén muszáj PCI Express 4.0-t támogató alaplapot használni, mivel a kártya csupán négy adatsínen tud kommunikálni, emiatt a régebbi PCI Express 3.0-ás alaplapokban az újabb játékoknál elégtelenné válhat a sávszélesség, ami jelentősen csökkentheti a ténylegesen elérhető képkockasebességet. Akik PCI Express 3.0-s alaplapba keresnek új grafikus vezérlőt, azoknak legalább Radeon RX 6600-ra van szükségük az AMD felhozatalából, mert az már nyolc adatsínnel rendelkezik, így lesz elég sávszélesség a kihajtásához.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!