Szándékosan merítette volna az akkut a Facebook

facebook news coffee kávézó okostelefon smartphone hírolvasás reading news
Elsőként az USA-ban válik elérhetővé a Facebookon a Hírek fül
Vágólapra másolva!
Visszautasította az ötletet egy dolgozó, ami miatt mondvacsináltan meneszthették.
Vágólapra másolva!

Szokatlan munkaügyi pert indított New York államban a 33 éves George Hayward a Meta ellen, a férfi 2019 és 2022 között adatelemzőként dolgozott a Facebook mobilappjának akkuhasználati hatékonyságával foglalkozó csoportnál. Állítása szerint a felettese egy nap arra utasította, hogy kísérleti célból a felhasználók egy csoportjánál kezdjen szándékos akkumerítésbe, ezzel kiderítve a helyzetre adott reakciójukat. A végcélt az jelentette, hogy a vártnál jelentősen gyorsabb akkumerülés vajon befolyásolja-e Facebook mobilapp használati mintáit.

Etikai okból nem vállalta a teszt elvégzését az adatelemző Forrás: Facebook

Ezt a jellegű kísérletezést negatív tesztelésnek hívják, Hayward felettese pedig küldött is neki egy dokumentumot a Facebook előző efféle kísérleteiről. Ezek során a vállalat például lassította a hírfolyam görgetési sebességét, vagy épp mesterséges késleltetést adott a lekoppintott linkek megnyitásához.

Hayward visszautasította a teszt végrehajtását, hiszen a tesztalanyok a tudtuk és hozzájárulásuk nélkül vettek volna részt az emberkísérletben, ráadásul a szándékos akkumerítés akár olyan helyzetbe is hozhatta volna őket, hogy nem képesek segítséget kérni a telefonjuk lemerülése miatt.

A főnöke szerint néha fel kell áldozni néhány embert a közös jóért.

A makacskodása miatt állítása szerint nem azonnal és közvetlenül bocsátották el, hanem olyan munkát kapott, ahol szándékosan bukásra volt ítélve, a meghallgatása nélkül rossz teljesítményértékelést adtak neki, amire hivatkozva végül menesztették.

Nem tudni, hogy az akkumerítéses teszt végül megvalósult-e.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!