Óriási bércsökkentést hajt végre az Intel

pat gelsinger intel
Pat Gelsinger, az Intel vezérigazgatója
Vágólapra másolva!
A mérnöki szintekig nyúlik le a költségcsökkentési kezdeményezés.
Vágólapra másolva!

A techcégek javához hasonlóan az Intel is jóval nehezebb helyzetbe került a vártnál, tavaly körülbelül 20 százalékkal csökkentek a bevételei. A gazdasági helyzet miatti kiadáscsökkentési lépések részeként projektek törlése és beruházások elkaszálása mellett a 121 ezer főt foglalkoztató vállalat egy 340 fős leépítést is bejelentett a napokban.

Pat Gelsinger, az Intel vezérigazgatója Forrás: Intel Corporation

A más techcégek tízezres leépítéseinek látszólagos elkerülése miatt fellélegzett dolgozók most hideg zuhanyt kaptak a nyakukba, az Intel rendkívül széles körű bércsökkentést jelentett be. A jelenlegi információk alapján az akció a legfelsőbb vezetéstől a mérnöki szintig terjed, a különféle bónuszok és extra juttatások drámai visszafogása vagy eltörlése mellett az alapbérek is csökkennek. Az érintettek többsége állítólag 5%-ot veszít az alap fizetéséből, a felsőbb szinteken lévő vezetőknél már 10-15 százalékos a redukció, míg Pat Gelsinger vezérigazgató bére 25%-kal esik.

A helyzet garantáltan nem fog jót tenni a dolgozók moráljának, főleg mivel mindeközben az Intel szeretne tisztességes osztalékot fizetni a részvényeseknek. A potenciálisan egyetlen jó hír, hogy a bércsökkentés által érintettek látszólag jól fizető mérnöki vagy menedzseri munkákat végeznek, nem munkásosztálybeliek, így a gazdasági helyzet helyreállásáig vagy el tudnak viselni némi csökkentést, vagy ha olyan rosszá vált volna a juttatásuk, akkor könnyen találhatnak maguknak másik munkahelyet.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!