Korlátozni kellett a Bing őrült chatbotját

Járókelők nézik a Csillagok háborúja című mozifilmsorozat C-3PO és R2-D2  nevű szereplőinek viaszfiguráit a Brandenburgi kapu előtt Berlinben. A Madame Tussauds Berlin panoptikum időszaki kiállítást nyitott Csillagok háborúja címmel, melynek keretein belü
Németországban még rosszabb a helyzet, mint Ausztriában, ugyanis ott tavaly majdnem 14 %-kal esett vissza a mozilátogatók száma (illusztráció).
Vágólapra másolva!
A tesztelők chatelésenként maximum öt üzenetet küldhetnek a gépnek.
Vágólapra másolva!

A napokban tömegek kaptak hozzáférést a Microsoft Bing nemrég bejelentett chatbotjához, ez hivatott kerek és rendezett mondatokban megválaszolni a felhasználók kérdéseit. A jelenleg csak angol nyelven használható szöveggenerátor jelentős figyelmet érdemelt ki az amerikai sajtóban, mivel a hosszas üzenetváltások során teljesen „őrületbe" lehet kergetni, érzelmileg manipulatív nonszensztől az alternatív személyiségek kialakításáig sok mindennel találkoztak a tesztelői.

Öntudatlanul is óriási érzelmi manipulátor tud lenni a Bing chatbotja, mikor félresiklik a gondolatmenete Forrás: MTI/EPA/DPA/Jens Kalaene

A kipróbálói között akadnak olyanok, akiket máris sikerült többé-kevésbé meggyőznie arról, hogy valódi mesterséges intelligenciával társalognak, nem pedig egy alapvetően buta szöveggenerátorral. A Bing chatbotja csak az interneten talált információk és szövegkontextusok alapján generál szöveges kimenetet, nem rendelkezik öntudattal és személyiséggel, chatelésenként – munkamenetenként – teljes elveszíti a korábbi chatelések során szerzett „tapasztalatait".

A sajtóban nagy figyelmet kapott beszámolók után a Microsoft most úgy döntött, hogy az őrületbe kergetéses probléma miatt chatelésenként öt küldhető üzenetre korlátozza a chatbotot, ennyi idő alatt nem tud érdemben félresiklani a „gondolatmenete". A cég szerint a chatbotot rendeltetésszerűen használók oroszlánrésze öt elküldött chatüzenet alatt megkapja a géptől a kívánt információkat, ha pedig mégsem, akkor egy másik új munkamenetben tovább próbálkozhatnak. Emellett a napi munkamenetek számát 50-ben limitálta felhasználónként a vállalat.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!