Jön a beépített VPN a Microsoft Edge böngészőbe

laptop notebook office internet tattoo
Vágólapra másolva!
Havi 1 GB adatforgalmat kínál majd ingyen az Edge Secure Network.
Vágólapra másolva!

Néhány évvel ezelőtt többek közt az Opera böngésző is beépített VPN-szolgáltatással próbálta megnyerni a népszerű riválisok felhasználóit, ám a nagy és pozitív visszhangja ellenére sikertelennek bizonyult a fogás, nem tudott piaci részesedést elhódítani azoktól az alkalmazás.

Nyilvános hálózatokon bárki számára megfontolandó biztonsági intézkedés lehet a VPN használata Forrás: Eugene Chystiakov / Pexels

Nagyon hamarosan a Microsoft is megpróbálkozik ezzel az ötlettel, az Edge előzetes verzióiban már egy éve megkezdte a Secure Network névre keresztelt VPN-szolgáltatásának tesztelését, most pedig egyre sokasodó felhasználói beszámolók alapján a böngésző stabil kiadásában is elkezdett feltünedezni az opció. Ebből fakadóan rendkívül valószínű, hogy a Microsoft rövidesen bejelenti majd a VPN-jének általános elérhetővé tételét és árazását.

A böngészés anonimizálására kitalált Edge Secure Network a megszokott VPN-szolgáltatásoktól eltérően nem teszi lehetővé az ország kiválasztását, így geoblokkolás kikerülésére nem alkalmas, a felhasználók nem tudnak másik országban lévőnek tűnni vele. Havonta 1 GB adatforgalom jár majd ingyen, ezen túl ismeretlen konstrukciókban lehet majd további adatforgalmat vásárolni.

A felhasználók három működési mód közül választhatnak:

  • kiválasztott oldalak: csak kézzel megadott webhelyek látogatás történjen VPN-en keresztül;
  • optimalizált: nyilvános és nem biztonságos hálózatokra való kapcsolódás esetén automatikusan működésbe lép a VPN-es kapcsolat, de csak a nem biztonságos HTTP adatkapcsolatú webhelyek betöltésekor, plusz a nagy adatforgalmat generáló streaming szolgáltatások is kivételt képeznek;
  • összes webhely: minden adatforgalom VPN-en keresztül történik.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!