Hamisítják a Samsung népszerű SSD-jét

samsung 980 pro ssd
A matricát leszedve és a chipeket megvizsgálja gyorsan bizonyítást nyert, hogy hamisított meghajtóról van szó
Vágólapra másolva!
Előre épített gépekben tűntek fel az utánzatok, olcsóbb modellt matricáznak át a csalók.
Vágólapra másolva!

A számítógépes komponensek piacán viszonylag ritkák a hamisításos csalások, azonban Ázsiából érkezett közösségi médiás beszámolók alapján megjött a kivételt erősítő szabály, előre épített számítógépekben hamis Samsung 980 Pro szilárdtest-meghajtók tűntek fel.

A matricát leszedve és a chipeket megvizsgálja gyorsan bizonyítást nyert, hogy hamisított meghajtóról van szó Forrás: Baidu Forums

A termék a jelenleg kapható egyik leggyorsabb PCI Express 4.0 csatolófelületű SSD, ennek megfelelően számottevően drágább a rivális gyártók azonos kapacitású termékeinél, papíron 7 GB/s szekvenciális olvasási és 5,1 GB/s szekvenciális írási sebességre képes.

Az egyik károsult beszámolója szerint a csalók átírták a hamisított SSD vezérlőszoftverét, így az operációs rendszernek Samsung 980 Próként mutatkozik be a meghajtó, csak akkor lett gyanús a helyzet, mikor a CrystalDiskMarkban 4,8 GB/s olvasási és 4,4 GB/s írási sebességeket kapott.

A meghajtón lévő Samsung 980 Pro matricát leszedve a hamisított termék gyártójára nem derült fény, azonban Maxio MAP1602 vezérlőchip található rajta. A specifikációi szerint a lapka 7,2 GB/s olvasási és 6,5 GB/s írási sebességekre képes, 1000K IOPS véletlenszerű írási és olvasási tempók mellett, így nem rossz hardver, bár a DRAM nélküli dizájn miatt intenzív adatmásoláskor bezuhanhat a sebessége.

Ennél sokkal jobb teljesítményt kínál a valódi Samsung 980 Pro Forrás: Baidu Forums

A hamisított meghajtó valószínűleg azért jóval lassabb, mert a memóriachipek nem képesek kihasználni a képességeit.

A csalók jelen esetben látszólag könyörületesek voltak az áldozataikhoz, a valódi termékek áráért jellemzően a létező legolcsóbb kacatokat szokták rájuk sózni.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!