Kedvező árú okostévét próbáltunk ki

Sencor US801, WebOS, okostévé, teszt
A falra is felaksztaható.
Vágólapra másolva!
A Sencor US801 az egyik első olyan készülék, amely megkapta az LG sokáig exkluzívnak számító okostévé rendszerét!
Vágólapra másolva!

Az LG egyike azon vállalatoknak, amely felfedezte a potenciált az okostévékben. A dél-koreai szuperkonszern nem sajnálta a pénzt és energiát arra, hogy egy saját rendszert fejlesszen, amely leginkább megfelel az elvárásainak. A cég sokáig óvta ezt a platformot, és exkluzív módon csak a saját készülékeit látta el vele, amely komoly versenyelőnyt jelentett a brutális piaci versenyben. A közelmúltban azonban a cég vezetése úgy határozott, hogy más márkák számára is elérhetővé teszi a webOS névre hallgató megoldását.

A falra is felaksztaható. Forrás: Origo

Egyik ilyen vállalat a cseh Sencor, amely tehát licenszeli ezt a komplex, számos extra funkciót kínáló rendszert. Az olcsóbb termékeiről ismert vállalat webOS platformot használó televíziója, az US801 már Magyarországon is a boltokba került, muszáj volt megnéznünk élőben, működés közben!

Okos?

Egy Sencorhoz hasonló kisebb cégnek nincsenek meg a lehetőségei arra, hogy saját smart rendszert fejlesszen, így muszáj valamilyen külső partnert keresniük. A webOS megfelelő választásnak tűnt elsőre, hiszen az LG megoldása ugyan nem a legtökéletesebb, de azért az életképesebbek közé tartozik. Persze az nagy kérdés volt, hogy a más vállalatok számára licenszelt verzió mennyire működik jól, és e téren a Sencor televíziója egész jól teljesített.

A termék az LG-féle webOS rendszert használja. Forrás: Origo

A platform magyar nyelven is kommunikál, a grafikus kezelőfelület pedig a megszokott, azaz sajnos sok rajta a reklám, és kitakarja az egész képet, de a használatába azért viszonylag hamar bele lehet jönni. Támogatja a mozgásérzékelős távirányító használatát, ami olyan, mint egy légiegér.Azaz a levegőben kell vele mutogatni, és ennek függvényében mozog a kurzor a képernyőn. Ez érdekes extra, de tény, hogy nem mindenkinek tetszik. Viszont az is igaz, hogy a dobozában megtalálható egy hagyományos távvezérlő is, tehát nem kell mindenféleképpen ezt a különlegesebb perifériát használni.

Mozgásérzékelős távirányító jár mellé Forrás: Origo

A rendszer egyébként kellően stabil, és a sebessége is rendben van többé-kevésbé. Tartalmaz jó néhány extrát, például van benne böngésző, ami lehetővé teszi internetes oldalak meglátogatását. Emellett több száz applikáció futtatására van lehetőség, amelyek között ott figyel a Netflix, a YouTube, az Amazon Prime vagy az HBO Max is, hogy csak néhány igen népszerű tartalomszolgáltató appot említsünk. A termék egyébként rendelkezik beépített WiFi-vel, és a Bluetooth használatát is támogatja, aminek révén kompatibilis hangeszközök csatlakoztathatóak hozzá vezeték nélkül.

Képminőség

E téren nem gurít valami nagyot a készülék, mert bár a színek egész természetesek, de mindig kicsit fakónak éreztük őket, nyoma sincs az OLED vagy QLED modelleknél megszokott ragyogásnak.

Érződik, hogy csak egy szimpla IPS LCD panel került bele, a fényereje sem túl nagy, így hiába támogatja a nagy dinamikatartományú tartalmak kezelését, a HDR nem túl látványos.

Az 55 inches képernyő 4K-s, azaz a részletességre nem lehet panasz. A mozgások visszaadásánál bele lehet futni kisebb hibákba, konkrétan szaggatásba, de ezen lehet segíteni a TruMotion nevű képjavító opció aktiválásával, ami javít a folyamatosságon. Az úgynevezett betekintési szög korrekt, tehát körbe lehet ülni a készüléket, aki oldalra kerül, az sem fogja érezni, hogy torz a kép. Az ilyen készülékeknél sokszor problémát jelent a felhősödés, azaz, amikor ronda foltok tűnnek fel a képen a fényerő egyenetlen eloszlása miatt, de itt ettől szerencsére nem kell tartani.

Hangminőség, dizájn

E téren a kötelező minimumot hozza, de többet nem is nagyon vártunk tőle előzetesen. Két darab 8 wattos hangszórót dugtak a készülékházba, amelyek hangereje megfelelő, de a megszólalás távolról sem tökéletes. Ugyan hanghibák nincsenek, de a basszusok érzékelhetetlenek, a sztereó megteremtése nem működik, a végeredmény nagyon műanyag hatású és steril.

Nincs mit szépíteni a dolgon, a megjelenése sem valami nagy szám. Teljesen átlagos külsővel bír ez a Sencor televízió, nem lóg ki a tömegből. Gyakorlatilag pont ugyanúgy néz ki, mint ezernyi más társa. Kis talpakon nyugszik, a színe fekete, a falra is felakasztható, és a csatlakozói a hátlapon vannak. Ez nem az a készülék, amit bárki tátott szájjal bámulna, de nem is arra szánták.

A televízió 4K felbontású. Forrás: Origo

Hanem arra, hogy azok vegyék, akik nem akarnak vagy tudnak sokat költeni egy mai, modern 4K tévére. A költséghatékonyságba pedig nem nagyon fér bele a flancos dizájn, teljesen érthető okokból. A lényeg úgyis az, hogy a kép minősége alapvetően rendben van, a webOS okostévé rendszer pedig jó döntés volt, hiszen ez olyan extrákat kínál, ami a Sencor televízióját rögtön versenyképessé teszi. Pláne, hogy az ára is abszolút vállalható, hiszen már 160 000 forintért haza lehet vinni. Ennyi pénz pedig ma egy 55 inches tévéért (sajnos) alacsony összegnek számít.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!