Őrületes hiba van a Windowsokban is

laptop notebook számítógép számítógépezés home office otthoni munka internetezés
A kép csak illusztráció
Vágólapra másolva!
Visszaállíthatóak a Metszet és vázlat programmal kicenzúrázott képernyőképek.
Vágólapra másolva!

A napokban óriási bakira derült fény a Google Pixel okostelefonok képernyőképek metszésére és kitakarására használható gyári szoftverében, a megvágott és kitakart képek mentésekor az alkalmazás csak felülírja az eredeti képfájl elején lévő adatokat, de nem törli a végéről a további, szükségtelenné vált képi információkat. Emiatt részlegesen visszaállíthatóak az eredeti képek, rossz esetben rajtuk az eltüntetni kívánt dolgokkal.

Az Acropalypse névre keresztelt hibát a Pixel készülékekre kiadott márciusi rendszerfrissítéssel javította a Google, kísérletező kedvű felhasználók pedig kíváncsiak voltak rá, hogy más képernyőképek készítésére és vágására kitalált programok is elkövetik-e ugyanezt a szarvashibát.

Nagy megdöbbenésre igen, ráadásul elsőként és remélhetően utolsóként pont a Windows 10-ben és Windows 11-ben gyárilag megtalálható Metszet és vázlat alkalmazásról derült ki, hogy ugyanettől a hibától szenved. Ennek megfelelően aki ezzel megvágott és kitakart, érzékeny információkat tartalmazó képeket osztott meg nyilvánosan, az jobban teszi, ha megpróbálja törölni azokat az internetről.

Az Acropalypse demonstrálására létrehozott webhelyen jelenleg nem tehetőek láthatóvá a Metszet és vázlat által mentett képekben ragadt tartalmak, azonban a hiba felfedezője szerint a portál kódjának minimális megváltoztatásával képes előhozni ezekből a képekből is a rejtett képi információkat.

Jelenleg nincs lista arról, hogy melyik képvágó és képszerkesztő alkalmazásokban nem található meg biztosan a hiba, így a használatuk esetén a cenzúrázott képeket érdemes teljesen új képfájlba menteni a meglévő felülírása helyett, így biztosan elkerülhető az adatszivárgás.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!