[Frissítve] Úton van a javítás a Windowsok szarvashibájára

Shocked young man covering his mouth Adult Asian Ethnicity Asian and Indian Ethnicities Awe Backgrounds Bad News Behavior Casual Close-up Covering Despair Expressing Negativity Facial Expression Facial Mask Fear Human Face Human Hand Human Mouth Male Men
Shocked young man is covering his mouth with his hand
Vágólapra másolva!
Befejezi az adatok szivárogtatását a képlopó segédprogramjuk.
Vágólapra másolva!

Váratlan és hihetetlen biztonsági hibára derült fény a Google Pixel okostelefonok Pixel Markup és a Windows 10/11 rendszerek Metszet és vázlat képernyőlopó alkalmazásaiban, mindkettő képes volt kiszivárogtatni a felhasználók által körbevágott képernyőképek eltüntetni kívánt részeit. A gondot az okozta, hogy a megvágott új képek mentésekor csak az eredeti képfájlok elejét írták felül a programok, nem törölték ki az új adatok mögött maradt, szükségtelenné és kéretlenné vált régi képadatokat. Emiatt részlegesen visszaállíthatóak voltak az eredeti képernyőképek.

Olyan részek is láthatóak lehettek a képi adatok visszaállítását követően, amelyeket nem véletlenül kívántak eltüntetni a felhasználók Forrás: Getty Images/iStockphoto/lofilolo/Lolostock

A felfedezője által Acropalypse névre keresztelt biztonsági hibát a Google már kijavította a Google Pixel okostelefonok márciusi rendszerfrissítésében, mostanra pedig a Microsoft is reagált a gondra, a hét második felében megkezdte a Metszet és vázlat javított verziójának (11.2302.20.0) tesztelését a Windows Insider programban résztvevők segítségével.

A Microsoft ettől függetlenül nem kommentálta az ügyet, így nem világos, hogy a Windowsok stabil verzióit használók várhatóan mikor kapják meg a Metszet és vázlat új verzióját. A hiba súlyossága miatt jó esély van rá, hogy a frissítés napokon belül megérkezhet a Microsoft Áruházon keresztül.

Független tesztelők megerősítették, hogy az új verzió már nem tartalmazza a szarvashibát.

Frissítés: időközben elérhetővé vált a javítás, Windows 10-en és Windows 11-en is a Microsoft Store-ból telepíthető egy alkalmazásfrissítés formájában. Alapértelmezett beállítások mellett magától frissülni fog az alkalmazás.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!