Vágólapra másolva!
Csak a nagy gazdaságokban 300 millió pozíciót érinthet az újfajta automatizáció.
Vágólapra másolva!

Az ipari forradalommal indult automatizáció eddig leggyakrabban a repetitív fizikai munkákat végzőket hozta kellemetlen helyzetbe, azonban a Goldman Sachs befektetési bank elemzése szerint most fordulhat a kocka, a generatív mesterséges intelligencia az irodai munkások körében végezhet mészárlást a következő évtizedben.

Jobb esetben a munka unalmas részét, rosszabb esetben magát a munkát veheti el a generatív mesterséges intelligencia Forrás: Phanie/GARO/PHANIE/Garo

A vállalat elemzői szerint a világ legnagyobb gazdaságaiban körülbelül 300 millió olyan főállású munkavállaló dolgozik, akik esetében lehetőség lehet a munkájuk részbeni automatizációjára a chatbotokat is hajtó technológia segítségével. Az egyesült államokbeli és európai pozíciók körülbelül kétharmadában látszik mód a technológia valamilyen mértékű bevetésére.

A kutatás alapján jellemzően az érintett munkakörök feladatainak kevesebb mint fele lehet automatizálható az MI-vel, elsőként az ügyvédek és az adminisztratív dolgozók kerülhetnek bajba, ha megjelenik a munkahelyen a generatív mesterséges intelligencia.

A Goldman Sachs szerint a technológia tíz év alatt 7%-kal növelheti a GDP-t, azonban „számottevő zavart" okozhat a munkaerőpiaci status quóban, specifikusan az Egyesült Államokban az újfajta automatizáció által érintett dolgozók 7 százaléka veszítheti el az állását.

A pénzintézet ahhoz hasonlítja a jelenséget, mint amikor a 80-as években az olcsó kínai gyártás miatt tömegével kezdtek bezárni a fejlett országok üzemei.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!