Napokon belül új nyelvi modellre állítják át, egyik pillanatról a másikra nagyot fejlődhet.

Röviddel a Microsoft Bing keresőbe integrált chatbot általános elérhetővé válását követően a Google is elindította a rivális Bard nyilvános tesztjét, azonban jelenleg csak angol nyelven és pár országban próbálgathatják az érdeklődők. A Bingben lévőhöz képest a termék nem váltott ki szenzációt, a tesztek alapján feltűnően kevesebb információval rendelkezik és rosszabb válaszokat generál a kérdésekre.

Sundar Pichai 2020-ban az amerikai kongresszus meghallgatásánForrás: AFP/Mandel Ngan

A Google vezérigazgatója a The New York Times podcastjában elárulta, hogy napokon belül várhatóan látványosan javulni fog a Bard teljesítménye, a jelenlegi LaMDA-alapúról átállítják a sokkal nagyobb adatbázissal tanított PaLM nyelvi modellre, gyakorlatilag lecserélik az agyát.

A jelenlegi rendszert 137 milliárd, míg az újat már 540 milliárd paraméter alapján tanították.

Sundar Pichai szerint a LaMDA kezdeti használata jó kiindulási alap volt a Bard számára, hiszen a kisebb számítási igénye miatt sokkal többen kaphattak lehetőséget a tesztelésére, hogy kritikákkal és megfigyelésekkel szolgálhassanak, ezek felhasználhatóak az újabb modellek fejlesztése és tanítása során.

A Google vezetője némi meglepetésre megerősítette, hogy támogatja a mesterséges intelligenciás rendszerek fejlesztésének és üzemeltetésének törvényi szabályozását, túlságosan fontosnak tartja a területet ahhoz, hogy bárki szabadon azt tehessen a technológiával, amit szeretne.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!