Brutális kézikonzolt készített az Asus

asus rog ally kézikonzol
ASUS ROG Ally kézikonzol
Vágólapra másolva!
Sokkal erősebb és csendesebb a Steam Decknél, külső videókártya is rákapcsolható.
Vágólapra másolva!

Április elsején az Asus leleplezte a Steam Deckkel rivális ROG Ally névre hallgató kézikonzolját, azonban az elvárhatónak megfelelően a többség bolondok napi tréfának gondolta az eszközt. Mostanra kiderült, hogy nem erről van szó, a marketingesek csak kihasználták a lehetőséget, hogy maximalizálják a gép körüli hírverést, két közismert youtuber is kipróbálhatta a működőképes prototípusát.

Az Asus ROG Ally méretre és súlyra nagyjából azonos a Steam Deckkel, ugyanúgy 7 hüvelykes érintőkijelzőt kapott, azonban 1280×800 helyett 1920×1080 pixeles, 400 nit / 60 Hz helyett pedig 500 nit a maximum fényereje és 120 Hz a képfrissítési sebessége.

A youtuberek nem beszélhettek érdemben a kütyüt hajtó AMD rendszerlapkáról, csak annyit tudni róla, hogy Zen 4 magos processzor és RDNA3 architektúrás Radeon videóvezérlő található benne, azaz újabb generációs technológia hajtja, mint a Steam Decket. A Windows 11-et futtató kézikonzol teljesítménye egészen lenyűgözőnek tűnik, ráadásul ROG XG Mobile dokkolóval külső videókártya is csatlakoztatható hozzá, így tévére kötött otthoni használat esetén akár 4K felbontásban is képes lehet futtatni a számítógépes játékokat.

A konzol további előnyét a remek aktív hűtése jelenti, míg a Steam Deck teljes terhelés alatt 38 decibel zajt is kibocsát, addig a ROG Ally megáll 20 decibelnél.

Egyelőre nem világos, hogy a ROG Ally mikor és mennyiért kerülhet majd piacra, azonban a terméket kipróbált Dave2D szerint nemzetközileg és „versenyképes áron" lesz kapható.

Rendkívül valószínű, hogy a Steam Decknél messze drágábbnak bizonyul majd.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!